Als NOV ontvangen we veel vragen over aansprakelijkheid en onzekerheid over het weer opstarten van activiteiten. Ook over de wijze waarop dat dan gebeurt en er zonder overleg beslissingen worden genomen over vrijwilligers. Wie herkent in de eigen praktijk een vergelijkbare situatie? En wat doe je dan?
Dag,
Indien mogelijk zou ik graag een vraag aan u voorleggen. Sinds 2013 ben ik als vrijwilliger verbonden aan de lokale radioomroep, waar ik wekelijks een kunst- en cultuurprogramma maak. Of beter gezegd: tot voor kort maakte. Want sinds de afgekondigde coronamaatregelen is dat niet meer zo, is het programma (tijdelijk) stilgelegd.
Daar heb ik best begrip voor. Maar mijn vraag geldt nu ten aanzien van het feit dat mij en andere vrijwilligers vorige week eenzijdig is meegedeeld dat het programma / de programma's tot 1 september 2020 is / zijn uitgesteld.
Kan dit zomaar? Ik kan geen informatie vinden dat het RIVM radiowerk heeft verboden, en zulks ook in het licht van maatregelen ten behoeve van vele andere beroepsgroepen die allang versoepeld zijn. Bovendien is de 'journalistiek' van 'vitaal' belang gebleken. Of is een vrijwilliger dan ook maar gewoon vogelvrij?
Advies was met ander vrijwilligers samen een weg te zoeken om hier wel het gesprek over aan te gaan. Om juist de creativiteit te gebruiken in wat wel kan binnen alle richtlijnen en de anderhalve meter. Zeker ook bij radio maken.
We krijgen ook de vraag of je als organisatie niet aansprakelijk bent voor de gevolgen en de kosten als iemand door het vrijwilligerswerk corona heeft gekregen. Daardoor mogelijk veel meer activiteiten stil liggen dan nodig.
Nee, je bent niet aansprakelijk. Ja, je hebt een zorgplicht op de veiligheid voor medewerkers en dus ook vrijwilligers. Dus als je de regels in acht neemt, risico's met elkaar bespreekt en afweegt en samen met vrijwilligers tot een veilige uitvoering van de werkzaamheden komt, is dat wat je kan doen. Het opdoen van de infectie kan overal plaatsvinden waar andere mensen zijn.