Als vrijwilligers steunpunt ontvangen wij jaarlijks een budget van de gemeente om worskhops en cursussen te organiseren die de deskundigheid van de vrijwilligers bevorderen. Organisaties en verenigingen kunnen een beroep doen op dit budget als zij een scholing of workshop willen organiseren voor de vrijwilligers. De organisatie moet dan zelf 15% van de kosten betalen en 85% van de kosten wordt vergoed vanuit dit budget. Ook organiseren wij als steunpunt scholingen en workshops waarvan wij weten dat er behoefte aan is. Daar kunnen de vrijwilligers dan op inschrijving aan meedoen. Natuurlijk zijn er voorwaarden aan de financiering verbonden voor de organisaties. En de scholing wordt eerst voorbesproken met ons.
Nu lopen wij de laatste jaren tegen het feit aan dat organisaties en verenigingen een beroep doen op het budget voor EHBO (een of twee avonden) en reanimatie. Natuurlijk is dit belangrijk, maar we twijfelen of we dit budget daarvoor in willen zetten. Ten eerste zijn het vaak prijzige scholingen en ten tweede; is dit niet de verantwoordelijkheid van de organisatie zelf? Natuurlijk wordt de deskundigheid van de vrijwilliger hiermee bevorderd, maar naar ons idee willen we het liever inzetten voor bijvoorbeeld AVG workshops, hoe werf ik vrijwilligers, hoe behoud ik vrijwilligers, hoe presenteren we ons als vereniging etc...
Ik zou graag willen weten of er meer steunpunten zijn die een deskundigheidsbudget beheren en hoe jullie dat dan doen. En daarnaast hoor ik ook graag hoe jullie denken over het budget inzetten voor EHBO/reanimatie. Want dit komt dan natuurlijk structureel elk jaar terug.