Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen - Petitie!

Alle verenigingen, stichtingen en coöperaties moeten hun bestuursleden inschrijven in het UBO-register voor 27 maart, zodat de overheid weet wie de Uiteindelijk Belanghebbende is van jouw vrijwilligersorganisatie. Of je nu een budget van 500 euro of van 500.000 euro hebt, maakt helemaal niet uit.

Het is één van de vele regels die de afgelopen jaren over het vrijwilligerswerk is uitgestort. Denk ook aan de AVG of de WBTR, of de BTW voor denksportverenigingen. Of aan de Wwft, die ervoor zorgt dat banken zoveel moeilijke vragen stellen omdat een vrijwilligersorganisatie misschien wel geld wit wast of terrorisme financiert! Veel van deze wet- en regelgeving is moeilijk, technisch, super onduidelijk én, belangrijker, eigenlijk helemaal niet van toepassing op met name kleinere vrijwilligersorganisaties. Ze hebben er voornamelijk last van. Je bent er een hoop tijd én geld aan kwijt. En dat terwijl er toch al zoveel komt kijken bij het runnen van een vrijwilligersorganisatie. Daarom zijn we de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen gestart.

Afzenders, wie zijn we?

Onderstaande organisaties zijn de petitie gestart. Wil je meewerken als organisatie? Stuur een mailtje naar Mark Molenaar, m.molenaar@nov.nl. Hij zet je bij deze lijst. 

AGORA Beroepsvereniging coördinatoren vrijwilligerswerk, Brabantse Vrijwilligerscentrales G5, COC Nederland, Groninger Dorpen, Het Begint met Taal, Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), KBO-BrabantKEN-overleg Drenthe (12 steunpunten), KNHM Foundation, Koornetwerk Nederland, LandschappenNL, Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK), LSAbewoners, MAEX, Nederland Zorgt Voor ElkaarNetwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM), NOC*NSF, PartinPEP Den Haag, Resto VanHarte, Scouting Nederland, Stichting Doarpswurk (Fryslân)Stichting Present, Stimuland, Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Unie van Vrijwilligers Nederland (UVV NL)Vereniging Dorpswerk Noord-Holland, Vereniging DwarsverbandVereniging Overijsselse Steunpunten Vrijwillige Inzet (VOSVI), Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland, VPTZ Nederland, VRIJBIT Burgerrechtenvereniging, YMCA Nederland en Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

Ervaar je ook teveel regeldruk?

Onderteken dan de Petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen. En vraag iedereen in je omgeving - vrijwilligers, bestuursleden, familie en vrienden - om dat ook te doen, want dit stopt niet als we ons niet laten horen. Het zou jammer zijn als we ons fantastische vrijwilligerswerk hierdoor laten verknallen. Voor onszelf, maar natuurlijk nog meer voor de samenleving. Als je de boodschap deelt op sociale media, gebruik dan bijvoorbeeld één van onderstaande afbeeldingen: 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen