Open forum
Stel op het open forum al je vragen en deel met anderen! Nu actueel:
Oplegger: Lock down tot 19 januari 2021
Vanaf 15 december is Nederland in een lock down. Dit is nodig om de opmars van het virus tegen te houden en de druk op de zorg niet verder te laten oplopen. De lock down is voor 5 weken en duurt in ieder geval tot 19 januari. In de lock down zijn extra maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen elkaar kunnen besmetten. Veel vrijwilligersactiviteiten en hulpverlening zullen tot 19 januari stoppen. Die maatregelen zijn strenger en komen boven op de basisregels en eerdere maatregelen van 9 december.
Buurthuizen mogen openblijven alleen voor de dienstverlening aan kwetsbare mensen in de samenle-ving. Ook het afhalen van boeken bij de bibliotheek blijft mogelijk. Iedereen moet daar wel de regels in acht nemen zoals mondkapjes dragen, niet meer dan 30 personen in dezelfde ruimte en 1,5 meter afstand houden. Sporten kan alleen nog met hooguit 2 personen buiten. Binnen sporten is niet toege-staan. Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen nog wel in teamverband sporten en onderling wedstrij-den houden maar alleen buiten. Sportscholen en zwembaden zijn dicht. Hetzelfde geldt voor theaters, bioscopen, dierentuinen, speeltuinen en andere zogenoemde doorstroom locaties. Naar buiten gaan is nog mogelijk dat mag met maximaal 2 personen of met meer mensen die wel op hetzelfde adres wonen.
De (dagelijkse) zorg en noodzakelijke hulpverlening blijft doorgaan ook wanneer fysiek contacten nodig is. Wel gelden de basisregels en de maatregelen van 9 december. Mondkapje, het werk wordt zoveel mogelijk op 1,5 meter georganiseerd, handenwassen en hoesten in de elleboog en bij huisbe-zoek vooraf een informatief gesprek met de cliënt. De extra restrictie is dat slechts 2 personen per dag die niet tot hetzelfde huidhouden behoren of op hetzelfde adres wonen bij iemand binnen kunnen komen. Dat betekent dat informele hulpverleners en mantelzorgers onderling goede afspraken moeten maken zodat niet te veel mensen op 1 dag bij een hulpbehoevende binnen zijn.
Overzicht protocollen
Lokale ondersteuning
Financiën
Lees hier over financiële steun voor vrijwilligersorganisaties.
Actueel
Online aanbod
- "Wat hebben we geleerd, wat ging goed en wat gaan we in een volgende crisis beter doen?" Kijk terug: een Masterclass van Vrijwilligersacademie Amsterdam.
- Voorbeelden van gratis e-learning voor vrijwilligers(organisaties) op de sites van Vrijwilligerscentrale Utrecht en PEP Den Haag.
- "Vrijwillige energie vasthouden, hoe doe je dat?" Kijk terug: een webinar van NOV.
- Lessen uit een crisis voor de 'gewone' praktijk. Een blog van Cindy Koopsen.