Ik ben bij een bijeenkomst waar Jaap Peters (DeLimes en Familiehulp, download hier zijn presentatie) en Stef van Wickeren (Rijnlandsmodel) de wereld van menig bestuurder en vrijwilligerscoördinator op zijn kop zetten. Jaap: “Gedraag je vandaag niet als manager, maar als normaal mens dat zelf nadenkt. Studeer vooral geen bedrijfskunde zoals ik en stop als-je-blieft met planning en control.” Stef vult later aan: “Mensen hebben geen directeur nodig en hoeven al helemaal niet gemotiveerd te worden.”
So far klinkt dat me als muziek in de oren. Vooral na alle workshops die we als NOV de afgelopen tijd hebben gegeven waarin de golden circle (van Simon Sinek) centraal stond. Het teruggaan naar de essentie van je organisatie is niet alleen van belang voor het vereenvoudigen van werkprocessen, maar ook o zo belangrijk in de profilering van je organisatie, het aantrekken van vrijwilligers, je imago en bekendheid naar de buitenwereld toe, het werkplezier enz. enz. Alleen heeft onze behoefte aan controle in de loop der tijd geleid tot allerlei systemen die ons niet per se ondersteunen, maar eerder zijn gaan leiden. Neem het geval van de 20 hulpverleners op één gezin. Niet het kind, maar het systeem van de jeugdzorg(organisaties) staat kennelijk centraal.
“Overleg met je team”
En zo inspireert Jaap ons met zijn eigen ommezwaai in de zorg. Familiehulp (de evenknie van Buurtzorg) heeft geen managers en geen planning en control. Wél kleine teams, met eigen verantwoordelijkheid en vertrouwen in mensen. Om zelf keuzes te maken en te doen wat het beste is voor de zorg: de klant. Stel je Jaap de vraag: “Hoeveel geld mag ik uitgeven, hoeveel tijd staat hiervoor of kan ik op vakantie?” Dan zal hij steevast antwoorden met: “Overleg het met je team J.”
Volgens Lebbis
Voor mij was vandaag een pleidooi voor het versimpelen; systemen los durven laten (of ertegen protesteren) om te kunnen doen wat je idealistische hart wil doen. Én een pleidooi voor omdenken; klanten en vrijwilligers sturen coördinatoren en bestuurders aan, niet andersom. We noemen dat het Rijnlands Model. En pas het Rijnlands Model eens toe op een doodgewoon terras, dan zou dat er ongeveer zo uit moeten zien ; ).