Het behoud van vrijwilligers is vaak een groot punt op de agenda van vrijwilligersorganisaties en (sport) verenigingen. Studentenverenigingen worden vaak over het hoofd gezien als het gaat om onderzoek naar vrijwilligerswerk, terwijl deze organisaties op een unieke manier vrijwilligers betrekken. Daarnaast zetten studenten zich ook vaker meer dan gemiddeld in voor vrijwilligerswerk in commissies of besturen. Laura Hurkens onderzocht voor haar scriptie wat studenten motiveert om vrijwilligerswerk te doen voor studentensportverenigingen.Over dit interessante onderwerp wilden wij meer weten, dus stelden wij Laura een aantal vragen.
1. Je staat op een verjaardagsfeestje en je moet in drie zinnen uitleggen waar je scriptie over gaat, wat zeg je dan?
“Het begon met mijn interesse in wat mensen intrinsiek motiveert om zich in te zetten voor een organisatie. Ik zag om me heen veel vrienden en kennissen die zich inzetten voor studentenverenigingen, en dan niet 1 of 2 uur per maand, maar eerder 20+ uur per week. Ikzelf hoor ook bij die groep, afgelopen jaar was ik Voorzitter van de studenten-tennisvereniging van Rotterdam. Toen ben ik op het onderwerp gekomen van mijn scriptie namelijk, wat motiveert studenten om vrijwilligerswerk te blijven doen binnen een studentensportvereniging.”
2. Wat is de belangrijkste conclusie of aanbeveling die je doet?
“Uit mijn onderzoek, een case study van de studenten-tennisvereniging waar ik Voorzitter was, kwam vooral het belang van een sociale connectie die mensen voelen naar de vereniging naar voren. De mate waarin mensen zich onderdeel voelen van de in-group was belangrijk voor de continuïteit en intensiteit van hun vrijwilligerswerk. De cultuur van de vereniging speelt daarin ook een cruciale rol. Wanneer deze open is en erop gericht is om mensen sociaal te betrekken, ontstaat er een groep die zich langdurig en in hoge mate in wilt zetten voor de vereniging. De rol die besturen in studentenverenigingen hebben faciliteert deze betrokkenheid. Deze besturen zijn heel erg gefocust op nieuwe leden betrekken bij de vereniging. Aangezien de doorstroom van leden in deze verenigingen hoog is ligt hier meer nadruk op dan in burgerverenigingen.”
3. Voor wie is deze scriptie interessant om te lezen?
“Bestuurders van sportverenigingen die moeite hebben met vrijwilligers binden aan hun vereniging. Naast de bovengenoemde bevinding over de in-group, zijn er nog een heleboel andere factoren beschreven in mijn scriptie die de motivatie van vrijwilligers beïnvloeden.”
4. Welke concrete aanbevelingen voor de praktijk zou je kunnen geven?
“Het belangrijkste is om leden de kans te geven om zich in te zetten voor de vereniging. Door aan vrijwilligerswerk een sociaal aspect te verbinden wordt het door vrijwilligers niet gezien als werk maar als een onderdeel van hun vrijetijdsbesteding. Dit doe je vooral door een hechte kern te creëren binnen de vereniging die zich allen inzetten via vrijwilligerswerk om de vereniging draaiende te houden. Het is essentieel dat leden door anderen die al in de kern zitten betrokken worden.”
Wil je meer lezen over wat studenten motiveert om vrijwilligerswerk te doen bij studentensportverenigingen? Klik dan hier.
*Dit artikel is geschreven door Luca van Seumeren*