Sinds 1 augustus 2022 is de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden van kracht. Deze wet voorziet in nieuwe verplichtingen voor werkgevers. Vrijwilligers kunnen niet worden verplicht om vrijwilligerswerk op te geven bij hun werkgever.
Wijzigingen tijd en plaats
De wet houdt in dat werknemers van tevoren weten wat er zoal is geregeld. Bijvoorbeeld: als de werknemer niet geacht wordt om vanuit een vaste werkplek en een overeengekomen tijdstip te werken, dan komt er expliciet in de arbeidsovereenkomst dat de werknemer vrij is in zijn of haar keuze voor een werkplek waarvandaan en het tijdstip waarop er wordt gewerkt.
Geen verbod op nevenwerkzaamheden
Verder mogen werkgevers geen nevenwerkzaamheden meer op willekeurige grond verbieden. De werkgever heeft nu een rechtvaardigingsgrond nodig om de werknemer te kunnen verplichten nevenwerkzaamheden te melden. Zo kan de werkgever bijvoorbeeld vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid, de bescherming van vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, de integriteit van overheidsdiensten, het overtreden van een wettelijk voorschrift of het vermijden van belangenconflicten het van werknemers te verlangen om nevenwerkzaamheden te melden.
En vrijwilligerswerk dan?
Voor zover er geen expliciete rechtvaardigingsgrond is opgenomen in een arbeidsovereenkomst is er geen informatieplicht van de werknemer als het gaat om vrijwilligerswerk.
Ondertussen voeren steeds meer werkgevers en organisaties medewerkersvrijwilligerswerk in. Vereniging NOV stimuleert en faciliteert deze vorm van vrijwilligerswerk. Meer informatie bij Good Busy, een programma van Vereniging NOV: www.goodbusy.nu.