In de noodwet wordt het mogelijk om daar waar nu nog fysieke overleg- en besluitvormingsprocedures zijn voorgeschreven in de stautuen tijdelijk kan worden volstaan met van elektronische communicatiemiddelen.
Dit houdt in dat het bestuur kan bepalen dat, in plaats van een fysieke vergadering, een algemene vergadering wordt gehouden die uitsluitend via een elektronisch communicatiemiddel is te volgen (artikelen 12 en 17 van deze wet). Voorwaarden hierbij is wel dat wanneer het niet mogelijk is dat leden via een chatfunctie deelnemen:
Besturen kunnen gebruik maken van de bevoegdheid elektronisch te vergaderen als dit vooraf aan de leden van de algemene vergadering is gemeld. Wanneer de uitnodiging voor de ledenvergadering al voor de beperkende maatregelen van het Coranavirus is verstuurd, is het in deze Wet mogelijk gemaakt dat besturen de leden alsnog kunnen informeren dat de ledenvergadering elektronisch plaatsvind.
Als de verbinding hapert en of een lid anderszins niet optimaal kan deelnemen aan de elektronische vergadering, dan heeft dat geen gevolgen voor de besluit vorming.
Ook wordt het in deze wet mogelijk voor besturen om de ledenvergadering uit te stellen met 4 maanden. Dat geldt ook voor het opstellen van de jaarrekening. De algemene vergadering heeft na de verlenging nog een maand om de jaarrekening vast te stellen. Deze kan dan nog binnen de twaalf maanden na balansdatum worden gepubliceerd. Mocht het niet lukken om de jaarrekening binnen deze gestelde tijd te publiceren dan geldt dat niet als een Kennelijk onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur.
Deze wet gaat voor de eigen statuten zodat besturen in de knel komen.
Kijk hier voor een overzicht noodwet