NOV krijgt weer meerdere vragen over UBO.
Hierbij een paar vragen en antwoorden:
1. Moeten wij als XXXXX bestuur ook voldoen aan deze UBO registratie?
Ja; stichtingen, verenigingen, cooperaties moeten aan deze Europese wetgeving voldoen.
2. Voor wanner moet dat?
Op 27 september 2020 is het UBO-register in werking getreden. Organisaties hebben vanaf inwerkingtreding van de wet 18 maanden, tot eind maart de tijd om UBO’s te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK).
3. Wie zijn bij ons eigenlijk de UBO?
De UBO (Ultimate Beneficial Owner) ofwel de uiteindelijk belanghebbende(n) is in een bedrijf soms de eigenaar of een aantal eigenaren. Bij stichtingen en verengingen is veelal sprake van een collectief bestuur. Dan moeten al deze bestuursleden in het register bermeld worden. In feite is het dan een dubbele registratie met die van het handelsregister.
4. Wat als we het niet doen?
Banken, verzekeraars, accoutants zijn verplicht deze gegevens te checken. Zij vragen nu ook deze gegevens direkt bij de organisatie op. Omdat banken e.a. zich ook moeten verantwoorden volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme: Wwft, kunnen zij de bankrekening opzeggen als een orgnaisatie dit niet heeft gedaan.
5. Kunnen we niet in verweer komen tegen al deze onzin?
Het is Europese regelgeving en die zal niet snel weer teruggedraaid worden. Er is zeker een groot belang om witwassen van o.a. drugsgeld en de financiering van terorisme tegen te houden. Of in de hooiberg van de, alleen al in Nederland meer dan 200.000 verengingen en stichtingen, de speld van de verkeerde bedoelingen gevonden zal worden, is een goede vraag? NOV en de koepel van de filantropische organisaties FIN pleiten bij de politiek om de komende 5 jaar in iedergeval geen nieuwe wetten en regels in te voeren. En organisaties de tijd te geven om wat er nu al moet goed in te regelen.
6. Lees ook de verder informatie op het platform: https://www.vrijwilligerswerk.nl/themas/wettenenregels/dossiers/bestuur+en+toezicht/ubo+register/default.aspx