11 november verleden jaar is die wet gepubliceerd in het staatblad (2020-507). 1 december wordt aangekondigd dat de wet per 1 juli 2021 in werking treedt (2020-508). Maar 2 weken voor de inwerkingtreding van de wet laat het staatsblad weten dat de inwerkingtreding aangepast is (2021-284). Die aanpassing betekent dat bepaalde wetsartikelen 'op een nader te bepalen tijdstip' inwerkingtreden. Maar wees niet verrast als je er niets meer van hoort...
De essentie van die wet is dat dat bestuurders persoonlijk verantwoordelijk zijn voor schade die zij als bestuurders veroorzaken. Dat is altijd al zo, maar nu is de basis om schade te claimen wettelijk versterkt.
Claimanten kunnen internen, leden, zijn, maar ook externen... Zij kunnen de bestuurders per persoon aansprakelijk stellen voor de volledige schade! Het is dus niet zo dat als een bestuur uit vijf personen bestaat, je maar aangesproken kan worden op eenvijfde van de schade... Nee het volledige schadebedrag is op elke bestuurder te verhalen.
Moeten de statuten veranderd worden?
Nee. Daarop is 1 uitzondering: als 1 bestuurder, ex de statuten, zijn stem kan doordrukken... Als die bestuurder meer stemmen kan uitbrengen dan de andere bestuurders... Dan móét dat in de statuten vóór 1 juli 2026 gecorrigeerd zijn.
Ja en als je dan toch aan het wijzigen bent, móét je ook andere aanpassingen ex de WBTR doen. Zo ben je verplicht om te bepalen wat er moet gebeuren als er op een gegeven moment helemaal geen bestuurders meer zijn. Bijvoorbeeld.
Maar welke verplichting is nu komen te vervallen met die wijziging van de inwerkingtreding op 11 juni van dit jaar...?
De WBTR wil dat er toezicht is op het bestuur. De wet biedt 2 mogelijkheden om dat te organiseren: intern, door het bestuur zelf, of extern, door een Raad van Commissarissen of een Raad van Toezicht.
Uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders.
Intern toezicht wordt ook wel 'monistisch' of in Engels 'one tier' (een nivo) genoemd. In die situatie bestaat het bestuur uit uitvoerende en uit niet-uitvoerende leden. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het onderscheid nog niet helder heb. Misschien vormen de uitvoerende bestuursleden het dagelijks bestuur...?
De niet-uitvoerende leden moeten toezicht houden: op mekaar én op de uitvoerende leden.
In mijn ervaring echter zijn besturen vaak vriendenclubs waar het niet gebruikelijk is mekaar te bekritiseren. Dat betekent dat het niet makkelijk is om toezicht uit te oefenen.
Juist dát artikel is gesneuveld.
En dat komt omdat die verschillende kwaliteiten (ben je nou al dan niet uitvoerend bestuurslid) geregistreerd moeten worden bij de Kamer van Koophandel. Dat is nog niet ingeregeld. En het is ook niet te zeggen wanneer dat dan wél het geval is.