#100verhalen: Sarah - Voorleesexpress

2316 keer bekeken 0 reacties

Het is drie kwartier rijden van Sarah haar ouderlijk huis naar Zuyd Hogeschool in Heerlen, maar ze doet het graag. Dat heeft niet alleen te maken met het gevoel van vrijheid en zelfstandigheid dat elke twintigjarige zal ervaren door zelf in de auto te stappen, maar vooral door haar studie.

Sarah Scheiff studeert namelijk logopedie en gaat met veel plezier naar school, waar ze veel met taal bezig is. Ze woont precies op de grens van België en Duitsland, in het plaatsje Lichtenbusch, net ten zuiden van het Nederlandse Limburg. En dat kun je horen; als ze Nederlands spreekt is dat met een Duits accent en een vleugje Vlaams. Hoewel ze toen ze jong was van haar oma Nederlands heeft leren praten, merkte ze in het begin van haar studietijd dat ze weer even opnieuw de taal moest leren beheersen. Misschien is het daarom geen toeval dat ze daarom tijdens haar studie bij de Voorleesexpress terecht kwam als vrijwilliger.
“Bij de studie hoort ook elk jaar de keuze voor een vrijwilligersproject om je voor in te zetten. De Voorleesexpress sprak mij meteen aan. Dit project heeft als doel om kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht te geven door voor te lezen. Dit is veelal het geval bij kinderen met een migratieachtergrond.”

Prentenboeken

Ze is nu bezig met haar tweede voorleesgezin, dat ze in totaal twintig keer zal bezoeken. In het eerste studiejaar las ze voor aan Mira, een meisje waarvan de ouders graag wilden dat ze meer liefde voor boeken zou krijgen en die het project heel waardevol vonden. Sarah las haar voor over prinsessen en dieren, want daar luisterde Mira graag naar. Het jongetje uit het gezin waar de studente nu voorleest heet Samir en is eveneens vijf jaar oud. “De kleuterleeftijd is heel leuk, want er zijn veel mooie prentenboeken. Samir houdt ook erg van dieren en ik probeer dan boeken in dat thema te zoeken.”
De boeken vindt ze door in de bibliotheek te neuzen. Tijdens de maanden waarin iedereen zo veel mogelijk thuis zat, was Sarah aangewezen op e-books. “Dat was een prima oplossing, maar echt wel heel anders, je kon merken dat Samir zijn concentratie er moeilijker bij kon houden. Voorlezen terwijl je samen op de bank zit, is toch beter.”
Via het voorlezen speelt Sarah in op de belevingswereld van het jochie. Lezen ze een boek over het circus, dan vraagt ze of hij daar weleens naartoe is geweest. Met een boek over boerderijdieren, kan ze vertellen over haar leven als boerendochter. “Zo komt een gesprek op gang en dat is ook goed voor de taalontwikkeling.” De Marokkaanse moeder van Samir is erg dankbaar voor de voorleeshulp, dat laat ze altijd merken. Sarah hoopt dat de moeder na de voorleessessies zelf door zal gaan met boeken voorlezen aan haar zoontje.

Feeën en crimi’s

Haar eigen lievelingsboek van vroeger was er eentje over feeën. “Het was een groot boek met glitters en hele mooie platen. Mijn moeder las heel veel voor.” Tegenwoordig leest ze het liefst crimi’s, net als haar moeder, die elke paar dagen wel een boek verslindt als ze niet aan het werk is op de boerderij. In een van de kamers is een wand vol met boeken. Enkele van Sarah haar eigen boeken van vroeger staan er ook nog tussen. Misschien dat ze die nog eens meeneemt naar een voorleesgezin.
Na de voorleessessies met Samir wil ze graag weer aan de slag met een nieuw kind. Jongens en meisjes die door Sarah voorgelezen worden, leren trouwens niet alleen maar beter de Nederlandse taal spreken; ze krijgen als bonus af en toe ook nog wat Duitse en Vlaamse woorden erbij cadeau, zoals handy (smartphone), kino (bioscoop) en kuh (koe). Altijd handig als je zo vlak bij de grens woont als de kinderen van de Limburgse Voorleesexpress.

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Vrijwilligerswerk in Heerlen vind je hier.
> Meer info over de Voorleesexpress.

 

Cookie-instellingen