#100verhalen: Lotte en Koos - zo vader, zo dochter

1762 keer bekeken 0 reacties

Toen Lotte twaalf jaar was, bedachten haar vader Koos en zijn broers Paul en Rob om hun passie in te zetten voor hun dochters en andere kinderen in het dorp. Het werd een musicalgroep, waarbij dertig kinderen aansloten. Nu, dertien jaar later, bestaat de groep nog steeds en geeft Lotte zelf les.

Nicht Birgit en de zussen Nienke en Lotte hebben een poos voor de groep gestaan: regie, zang, dans, er komt veel kijken bij het voorbereiden van voorstellingen van Up2Stage, zoals de groep uit Sassenheim heet. Met drie mannen en de drie meiden waren ze een tijd, maar inmiddels is de samenstelling docenten veranderd. Lotte begon ermee toen ze zestien was en nog altijd doet ze het met veel plezier. Alle kennis en ervaring die ze leerde van haar vader en ooms geeft ze nu zelf weer door. Dat ze graag op het podium staat en niet bang is voor een groep op te treden, heeft ze te danken aan haar ervaring als leerling en docent bij Up2Stage.

Energie

Koos Burgmeijer ziet dat zijn dochter inderdaad is gegroeid door het toneelspelen. “Vroeger was ze een verlegen danseresje en gaandeweg de jaren heb ik haar echt zien opbloeien, ze heeft zelfs leren zingen.” Lotte beaamt dit en ziet hetzelfde proces ook gebeuren bij de kinderen waaraan zij lesgeeft. “In de jaren dat ze bij ons zijn, zie je ze letterlijk en figuurlijk groeien. Als ik ze zie genieten en opbloeien, krijg ik daar veel energie van. En ik ben van mezelf al energiek!”
Die energie kan Lotte niet alleen kwijt in het lesgeven, maar ook tijdens haar werk en bij de verschillende zanggroepen waarin ze zit. Naast haar baan als sociaal werker, heeft ze sinds kort een eigen bedrijfje waarmee ze dansles geeft op het Universitair sportcentrum in Leiden. De ervaring die heeft opgedaan bij Up2Stage, kan ze daar inzetten. Ook haar vader heeft een eigen bedrijf en werkt als intermediair op het gebied van duurzame energie. Het ondernemen zit ze kennelijk in het bloed. “Ja, in de familie zijn we allemaal wel ondernemende types, niet alleen op werkgebied, maar ook als vrijwilliger.”

Geluk

Beiden vinden dat vrijwillig inzetten een verrijking van hun leven is. Koos ziet zichzelf niet alleen maar voor de tv zitten. “Het is gewoon leuk om wat te doen, je maakt niet alleen anderen blij, maar wordt er zelf ook gelukkiger van.” Lotte haar hobby is uitgegroeid tot een passie en ze ziet naast het plezier ook de leerzame kanten. “Ik leer op een constructieve en creatieve manier les te geven en te improviseren en anticiperen wanneer dingen anders uitpakken dan ik had voorbereid. Het geeft me veel voldoening en geluk en ik zie dat de jongeren ook voldoening halen uit het toneelspelen, dansen en zingen. Dat ik daaraan bijdraag, is geweldig.”
Koos besloot na tien jaar regisseren bij Up2Stage om weer eens wat anders te gaan doen en sloot zich als bestuurslid aan bij de Drum- en Showband Adest Musica. Zijn neef Wouter, die hij beschouwt als een soort zoon, speelt er trompet en familieman Koos besloot daarom ook wat te gaan doen voor de club. “Sponsoren zoeken, pr-zaken en vrijwilligers aansturen. Allemaal zaken die nodig zijn om een vereniging draaiende te houden. Ik heb me overigens ook al als vrijwilliger aangeboden bij een nog te bouwen milieu-educatief centrum in de buurt.”
Nee, vervelen doet Koos zich niet. Echt helemaal los van Up2Stage is hij ook nooit geweest. “Er is altijd wel iets te doen. Ik heb Lotte eens geholpen met de regie, heb af en toe wat pr-zaken gedaan en sponsoren gezocht. Eigenlijk ben ik nu een soort peetoom van de groep geworden.”

Foto: Robin Groen

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Meer info over vrijwilligerswerk in de gemeente Teylingen.
> Lees meer over Up2Stage.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen