#100verhalen: Franklin – achter de schermen bij Songfestival

1027 keer bekeken 0 reacties

Nog een dag en dan begint het grootse spektakel dat het Eurovisie Songfestival heet. Eindelijk in Nederland! De ultieme kans om erbij betrokken te zijn, greep Franklin met beide handen aan. Hij solliciteerde als vrijwilliger om een van de negenendertig landen te begeleiden en kreeg de functie!

Als delegation host is Franklin van Liempt twee weken verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de afvaardiging van een van de deelnemende landen voor het Songfestival. In de aankomstweek reed hij met veel plezier bijna elke dag op en neer tussen zijn woonplaats Den Bosch en Rotterdam. Nu, in de week van de halve finales en de grote finale, zijn de dagen zo lang, dat hij in een hotelletje verblijft.

Ik zie deze vrijwilligersjob als een verlengstuk van mijn werk, het is niet zo moeilijk, maar wel intens en heel erg tof. Het is een heel groot evenement en een mooie ervaring om er zo bij betrokken te zijn.

Groots

Al twee jaar geleden, nadat Nederland het Songfestival had gewonnen, begon de organisatie van de editie in Ahoy. “Er werden toen vrijwilligers geworven en er waren heel veel leuke functies om in te vullen. Ik koos ervoor om in eerste instantie te kijken of ik gastheer kon worden van een van de delegaties, een fulltime functie met veel verantwoordelijkheid.” Die verantwoordelijkheid kon hij wel aan en ervaring met coördineren had hij ook. In het dagelijks leven werkt hij in de wereld van de podiumkunsten, waar hij de marketing doet. Op dit moment voor Theater Flint in Amersfoort. “Ik zie deze vrijwilligersjob als een verlengstuk van mijn werk, het is niet zo moeilijk, maar wel intens en heel erg tof. Het is een heel groot evenement en een mooie ervaring om er zo bij betrokken te zijn.”
De organisatie van het evenement is groots en heel goed georganiseerd, valt Franklin op. “Petje af voor de mensen die de delegation hosts aansturen, we zijn heel goed geïnformeerd en weten precies wat ons te doen staat.”

Backstage

Dat het inzetten voor het Songfestival populair is, is geen verrassing. Voor veel liefhebbers van het evenement is het de kans om een steentje bij te dragen. Via een selectieprocedure van meerdere rondes worden de vrijwilligers gekozen. “Als delegation host ben je twee weken bezig met een groep en ik begrijp wel dat ze dan zeker willen weten dat je de Engelse of een andere taal goed beheerst, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt en bekend bent in het werkveld of juist in Rotterdam.” Hij moest een aantal weken wachten tot het verlossende telefoontje kwam: hij zat erbij. Zijn land? Servië!
Franklin was als bezoeker al eerder in Birmingham (’98) en Dusseldorf (‘11) en Wenen (’15). Vanwege de beperkingen rondom Covid19 zijn de protocollen strikt en kunnen de vrijwilligers niet in de zaal genieten van de halve finale en het eindspektakel, zodat ze veilig in hun bubbel tot het eind kunnen zorgen voor hun delegatie. Franklin vindt het helemaal niet erg. “Backstage via een scherm kijken we mee en ik vind het juist wel bijzonder om de sfeer achter de schermen mee te maken.”

Loco Loco

In een van de sollicitatierondes kregen de vrijwilligers de kans een land van voorkeur op te geven. “Mij maakte het niet uit. Ik spreek Engels en heb geen andere roots dan de Nederlandse, dus wat dat betreft was het een verrassing welk land ik toegewezen kreeg.” Hij is blij met zijn groep. “Het zijn allemaal heel aardige mensen en hun act staat als een huis. Ik denk zeker dat ze in de finale komen.” Of dat nu wel of niet lukt, Franklin blijft tot de allerlaatste dag het aanspreekpunt voor de ploeg. Van de landen die afvallen, blijft een deel toch om de finale mee te kijken. Natuurlijk hoopt Franklin wel dat Servië met het nummer ‘Loco Loco’ meedoet aan de finale. “Als je zo intensief met elkaar optrekt, dan krijg je een band. Ik denk dat alle hosts wel voor ‘hun’ land zijn.”

Groepsapp

Door zijn werk in de theaterwereld is Franklin sowieso gewend om niet om vijf uur de deur van het kantoor achter zich dicht te trekken en dat is maar goed ook, want het zijn lange dagen. “Elke groep heeft twee hosts. Ik ben gekoppeld aan Renata, een hele leuke dame en omdat we samen zijn, is het prima te doen.” Alle gastheren en -vrouwen zitten samen in één grote groepsapp. Gezellig en handig, want waar Franklin vandaag tegenaan loopt, kan al gisteren aan bod zijn gekomen in de groepsapp. Van het regelen van beltegoed tot zorgen dat iedereen op tijd in de bus zit: Franklin en Renata zijn de hele dag in de weer. Natuurlijk kunnen ze eind van de dag wel een goede nacht slaap gebruiken, maar als Franklin in de auto terug naar zijn man in Den Bosch zit, voelt hij zich zeer voldaan. “Het geeft gewoon energie om met zoiets leuks bezig te zijn. En? Zou hij de volgende keer weer van de partij willen zijn? “Nou, heel graag, maar hoelang dat nog duurt, weet natuurlijk niemand!” Gelukkig voor Franklin en alle anderen telt Nederland tal van leuke evenementen waar ze vrijwilligers van harte welkom zijn. Maar nu eerst: ‘Welcome to the European Song Contest in Ahoy, Rotterdam!’

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Kijk hoe je je kunt inzetten in Rotterdam of Den Bosch.
> Wil je ook vrijwilliger worden bij een evenement? Informeer bij je lokale vrijwilligerscentrale!

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen