#100verhalen: Lennart – op ontdekkingsreis

562 keer bekeken 0 reacties

Het beviel hem wel daar, op die boerderij in Denemarken. Met allemaal leuke mensen uit andere landen samen aan het werk. Maar toen gooide Covid19 roet in het eten en ging hij terug naar Hoorn, in Nederland. Wat nu te doen? Dat is Lennart aan het ontdekken!

Lennart van Oostenbrugge noemt zichzelf iemand met een ander hersengenre. Hij vindt het zelf wel een leuk genre, maar heeft in de loop van de tijd wel gemerkt dat hij daardoor met regelmaat binnen ‘het systeem’ vastloopt. Op de basisschool ontwikkelde hij zich wel, alleen liep zijn ontwikkeling niet parallel met die van het schoolsysteem, waardoor hij uiteindelijk voor zijn doen te laag instroomde naar vervolgonderwijs. Een mismatch dus. Eenmaal aan het werk op een werkplek met veel te weinig uitdaging, kwamen de muren op hem af. Het ging niet meer en Lennart besloot een jaar vrijwilligerswerk te doen op een Deense boerderij. Hands on, wat meer uit die eeuwige denkwereld van hem en de donkere wolken maakten plaats voor een zonnetje. “Ik was daar echt gelukkig en zorgeloos. De groep had een hechte band, ik kon goed praten met iedereen en we werkten aan gezamenlijke doelen. Het is zo jammer dat de boel toen ineenstortte en het beter was dat ik weer naar Nederland ging.”

Uitzoeken

Eenmaal terug kwam hij thuis te zitten en het leek hem een goed idee om eens uit te vogelen wat qua werk bij hem zou passen. Via een coach maakte hij kennis met de maatschappelijke diensttijd (MDT), een traject waarbij jongeren zich een half jaar lang intensief vrijwillig inzetten om zo hun talenten te ontdekken. Zo kunnen ze werken aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en ze krijgen er begeleiding bij. Voor Lennart de uitgelezen kans om te zien wat wel en niet bij hem past “Ik wil nu graag zelf ervaren hoe het bij bepaalde organisaties is, in plaats van alleen maar nadenken of het wat is. Gewoon doen en maar zien.” Aangezien hij audiovisueel is opgeleid, begon hij met het maken van filmpjes voor een lokale omroep. “Filmen, editten, ik doe het graag. Inmiddels heb ik al wel in de gaten dat ik liever vrij werk maak dan journalistiek bezig te zijn, omdat ik me dan te beperkt voel en het snel gaat vervelen.”
Omdat hij iemand is die veel tijd doorbrengt met zijn eigen gedachten en creatieve ideeën, leek het hem ook wel goed om wat fysieke bezigheden te zoeken. Hij kwam terecht bij de Bonte Piet, een opvang voor vogels en kleine wilde dieren, zoals egels en hermelijnen. “Het is fijn om er onder de mensen te zijn en met mijn handen te werken en minder in mijn hoofd te zitten.”

De toekomst

De vrijwilligersplekken doen Lennart goed. Hij heeft het idee hier in Nederland weer wat te kunnen opbouwen. “Het geeft structuur en het is prettig om nuttig bezig te zijn.” Binnenkort hoopt hij als taalmaatje te starten en heeft nog andere projecten op het oog. Het is duidelijk dat hij intelligent en creatief is en vele talenten heeft. Om te zien welk werk bij zijn hersengenre en kwaliteiten past, is de ontdekkingsreis die MDT heet heel handig. “Ik ben blij dat ik dit op deze manier kan uitzoeken. Mijn coach helpt om een beetje de dingen te ordenen en in goede banen te leiden. Ze herkent ook zaken waar ik tegenaan loop en kan tips geven hoe ik ermee om kan gaan.”
Zijn reis is nog maar net begonnen. Hopelijk heeft hij over een jaar antwoorden op de vragen welk werk bij hem past en wat ervoor nodig is om goed te functioneren. “Met hernieuwd zelfvertrouwen en vertrouwen kijk ik naar de toekomst en hoop weer net zo gelukkig te worden als op de boerderij en te doen waar ik goed in ben.”

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Lees hier meer over een Maatschappelijke Diensttijd.
> Lees hier meer over de JEC.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen