#100verhalen: Nick – BuurtMaaltijden

948 keer bekeken 0 reacties

Het was een leuk feestje volgens Nick, die dag dat ze met BuurtMaaltijden de vrijwilligersprijs wonnen. Een mooie waardering voor alle inzet op een plek waar hij zich helemaal prettig voelt. Met natuurlijk de tofste mensen om zich heen. In bijna een jaar tijd leerde hij anders naar de wereld kijken.

Hij kwam uit een turbulente tijd en wilde iets terug doen voor de maatschappij, toen hij werd gewezen op BuurtMaaltijden in het Utrechtse Overvecht. “Ik was er een behoorlijke tijd uit geweest en had hard gewerkt aan mezelf. Vrijwilligerswerk was een logische vervolgstap richting de toekomst.” Het liefst wilde Nick van de Venn iets doen met mensen en koken. En laat dat nou net zijn waar het project BuurtMaaltijden om draait!

Match made in heaven

De vrijwilligerscentrale van Utrecht wees hem op het project, hij ging in gesprek met de oprichter Erwin en het was duidelijk: er was een klik. Bij BuurtMaaltijden draait het om ontmoeting en verbinding. Buurtbewoners die meer op zichzelf zijn, worden uitgenodigd een lekkere en gezonde maaltijd te eten samen met anderen uit de wijk. Die wijk is de multiculturele Overvecht. “Ik voelde me meteen heel welkom, het voelde goed, echt een goede match.”
Nick begon twee jaar geleden in de keuken, want koken, daar houdt hij van. Groenten snijden, roeren, bakken, boodschappen doen. Ondertussen was hij ook bezig met een deeltijdstudie Communicatie en werd hem gevraagd hier en daar wat communicatie op te pakken. “Vorige kerst wilden we maaltijden koken en rondbrengen voor mensen in heel de stad. Ik heb toen teksten geschreven, social media gevuld, de lokale pers benaderd. Allemaal dingen die ik mijn studie had geleerd en nu kon toepassen in de praktijk.” Inmiddels is hij met zijn praktijkkennis zijn studie al wel vooruit, want hij zit nu meer achter de laptop dan hij in de keuken staat. “In januari vielen we een beetje in een gat na de decemberdrukte. Erwin vroeg me of ik misschien een website wilde maken. Hij gaf me alle vertrouwen en tijd om er zelf mee aan de slag te gaan. Het is leuk dat de ruimte er is dit vrijwillig te doen.”

Een klein gebaar

Dat hij zijn studievaardigheden kan omzetten in de praktijk is mooi meegenomen, maar net zo waardevol vindt Nick dat hij kennis heeft mogen maken met de rijkdom van een multiculturele samenleving. “Vroeger zat ik in een bubbel van Nederlandse leeftijdsgenoten, maar nu ontmoet ik mensen van jong tot oud en met veel culturele achtergronden. Daarnaast zie ik ook wat iets simpels, zoals een maaltijd koken, doet met mensen.” Het effect van al deze inzichten op Nick, merkt hij ook buiten de club. “Gewoon even je hand opsteken als iemand je voor laat gaat in het verkeer, zo’n klein gebaar kan zoveel verschil maken in hoe we met elkaar omgaan.”
Terwijl Nick aan de site werkt en ondertussen ook nog een beetje studeert, brengt medevrijwilliger Sem hem een bordje met eten. “Het is fijn onderdeel te zijn van deze club mensen. We hebben allemaal dezelfde mindset, hetzelfde doel voor ogen. Dat doel is niet de maaltijd zelf, maar de verbinding tussen mensen.”
In de buurtkeuken staat hij zelf niet meer, maar wel doet hij nog elke dinsdag de boodschappen voor de maaltijden. Momenteel worden er wekelijks negentig maaltijden gekookt en rondgebracht door vrijwillige bezorgers in combinatie met een praatje aan de deur. Marokkaanse couscous, Surinaamse kerrieschotel of een pasta met tomatensaus. “Wist je trouwens dat wij alleen maar vegetarisch koken? Zo houden we het betaalbaar en sparen we ook het klimaat.”
Mist hij het koken niet? “Nee hoor, ik kook gewoon lekker thuis in mijn eigen keuken. Het liefst met verse groenten!” Op social media post hij zijn keukenavonturen. Ook handig voor zijn moeder, die vaak vraagt wat hij gegeten heeft. “Kijk maar op Instagram, zeg ik dan.”

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk hoe je je kunt inzetten in de stad Utrecht.
> Hier kom je meer te weten over BuurtMaaltijden.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen