#100verhalen: Hans – duikinstructeur in Drenthe

936 keer bekeken 0 reacties

Een nazomerse avond. Er waait een aardige wind over het Drentse platteland, maar dat weerhoudt de kinderen uit het dorp er niet van het zwembad in te springen.  Vandaag wordt er namelijk gedoken met De Emmer Duikers. Hans is een van de instructeurs in het water.

Het ziet er imposant uit: een zwart pak en een flinke duikfles op de rug. Naast het bad staat een mand met flippers en duikbrillen. Het zwembad in de gemeente Borger-Odoorn, genaamd De Zwaoi, heeft De Emmer Duikers gevraagd om tijdens de zwemvierdaagse voor de deelnemers een duikintroductie te geven. “Kom maar het water in.” Hans geeft een van de kinderen een mondstuk om te ademen en samen maken ze een rondje onder water in het ondiepe. Langs de kant lopen ook de vrijwilligers van het zwembad zelf, ze kijken toe hoe de kinderen om beurten het water in gaan.

Onderwaternatuur en wrakduiken

Op zijn vijftigste begon Hans van Overbeek met duiken. Ervoor zwom en snorkelde hij al en langzaamaan kwam ook de duiksport erbij. “Ik deed mee aan een proefduik in het zwembad van Emmen en zo ging het balletje rollen.” Na in allerlei grote steden te hebben gewoond, kwam hij in deze stad terecht. “Ik was architect en wilde heel graag mijn eigen huis bouwen. Hier kon dat nog en we wonen nu in ons eigen huis aan het water, heerlijk is dat.” Dat water is De Grote Rietplas, waarin vele soorten vissen hun thuis hebben. In de plassen rondom Emmen zag hij ze met eigen ogen en nam ook foto’s, want onderwaterfotografie is een van de redenen van zijn duiktochten. “Zo heb ik dubbel plezier: als ik in het water ben en thuis beleef ik het nog een keer als ik de foto’s ga bekijken.” Waar voor Hans de focus ligt bij onderwaternatuur en het fotograferen van flora en fauna onder water, gaan weer andere duikers wrak- of technisch duiken.

Van Bonaire tot Zeeland

Bonaire, Egypte, Spanje. Hans heeft al vele reizen gemaakt met zijn koffer vol materiaal. “Duiken in de rode zee vond ik erg bijzonder. Boven water is het een grote zandvlakte en onder water zie je een enorme kleuren- en soortenrijkdom. Een groot contrast dus.” Vanwege zijn interesse in de biodiversiteit en het zichtbare effect van klimaatverandering op wateren, zoekt hij het tegenwoordig dichter bij huis. “Ook met de auto en bus kun je op prachtige plekken komen. In Nederland ga ik het liefst naar Zeeland, de mooiste provincie om te duiken.” Dat ook andere duikers steeds meer bezig zijn met milieuzaken, is te merken. “Er zijn tegenwoordig groepen mensen die achtergebleven visnetten opduiken bij wrakken, zodat onderwaterdieren er niet langer in verstrikt kunnen raken.”

“Ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met deze sport.”

Heerlijk zweven onder water

Wie denkt dat duiken een kwestie is van de persluchttank op de rug hijsen en gaan, heeft het mis. Om te mogen duiken heb je een of meer brevetten nodig. “Het is best technisch; je moet letten op je stikstofgehalte, de diepte, de snelheid van dalen en stijgen.” Al deze vaardigheden heeft Hans geleerd bij De Emmer Duikers en geeft hij zelf als instructeur weer door aan anderen. “Duiken is zo’n leuke sport. Als je onder water bent, zweef je en voel je niet eens dat je dertig kilo aan spullen op je draagt, een heerlijk gevoel. En als dan de zon op de oppervlakte schijnt en je het onderwaterleven goed kunt zien, is dat helemaal fantastisch.”
Zijn enthousiasme brengt hij graag over op een nieuwe generatie. “Ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met deze sport.” Samen met de andere instructeurs en verenigingsleden met de juiste bevoegdheden gaan ze naar bijvoorbeeld scholen en zwemverenigingen toe.” Daarover gesproken: de Emmer Duikers moeten weer door. Er wacht nog een rondje duiken in het diepe bad met de grotere kinderen en volwassenen. Hans hoopt nog lang van de sport te kunnen genieten. “Ach ja, zolang ik fit ben, ga ik lekker door.”

Foto: deverhalenmaker/Annemieke Dubbeldeman

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk hier de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Emmen of Borger-Odoorn.
> Hier kom je meer te weten over De Emmer Duikers en De Zwaoi.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen