#100verhalen: Floris is kletsmaatje

742 keer bekeken {0} reacties

Gemiddeld spreken we elke dag zo’n 16.000 woorden. Van ‘een halfje bruin graag’ tot diepgaande gesprekken: iedere dag gebruiken we taal om onszelf uit te drukken. Ook Floris, rechtenstudent uit Utrecht. Naast alledaagse gesprekken zet hij taal ook op een andere manier in: hij is kletsmaatje.

Het begon anderhalf jaar geleden met een advertentie op Instagram. “Ik zag de oproep voor kletsmaatjes voorbijkomen en heb geen seconde getwijfeld: het was absoluut iets voor mij.” Floris’ enthousiasme richting het project komt niet uit de lucht vallen. “Als kind stotterde ik veel. Sinds ik dat met behulp van logopedie en oefeningen onder controle heb, kan ik me gewoon kenbaar en verstaanbaar maken en zie ik debatteren en voor een groep praten als een leuke uitdaging in plaats van een probleem.”

Enthousiasme

Het project Kletsmaatje is een initiatief van ‘Het begint met taal’, een landelijke organisatie voor taalcoaching. “Het is een beetje de digitale versie van een echt taalcafé. Ideaal, want iedereen die een uur in de week kan missen kan zich al aansluiten.”
Floris is zelfs zo enthousiast dat hij voornemens is er alles aan te doen om de wachtlijst met nieuwkomers weg te werken. Door zijn enthousiasme op anderen over te brengen en de functie van coördinator op zich te nemen hoopt hij zijn doelen te bereiken en het platform verder uit te breiden. “Ik streef er naar andere mensen net zo goed te matchen als ik zelf gematcht ben. In het land zijn er ongeveer dertig mensen die koppelingen maken.”
Het koppelen van de kletsmaatjes gebeurt op basis van interesses en persoonlijkheid. Met de eerste twee maatjes die hij had klikte het goed. “Mijn eerste match was een Syrische jongen van in de twintig die graag wilde oefenen voor zijn taalexamen. Erna startte ik met een Turkse man van eind veertig, waarmee ik nog steeds contact heb. Elke week bellen we wel een keer en ik heb ook het Suikerfeest bij hem gevierd.” Naast kletsen hebben ze ook samen geschaakt, online en offline, want het bordspel is een liefhebberij van beiden. Binnenkort start Floris met een derde match: een jongen die een rechtenstudie heeft afgerond in zijn land van herkomst. “Er is alvast een overeenkomst en verder zien we het wel.”

Kletsuurtjes

De laagdrempeligheid en kleine tijdsinvestering maken het project zo leuk, vindt Floris. “Dat je met zo weinig tijd iemand kan helpen, vind ik geweldig. Bovendien heb ik er zelf ook wat van geleerd, zoals dat een luisterend oor belangrijk is, iedereen een verhaal heeft en culturele verschillen overbrugbaar zijn, zolang je elkaar maar met respect behandeld.” Tijdens de kletsuurtjes, achtentwintig keer in totaal, worden alle onderwerpen besproken die de gesprekspartners interesseren. Het is met name de bedoeling dat de deelnemers Nederlands horen en proberen te spreken. “Soms leg je een woord uit of herhaal je het. Ik type het woord soms in de chat als ik zie dat iemand ergens niet op komt, zodat ze het kunnen lezen.” In principe hebben de nieuwkomers al een basiskennis van het Nederlands en zijn de uurtjes kletsen bedoeld om meer bekend te raken met de Nederlandse taal.

Ik weet zeker dat veel mensen dit leuk vinden en wat is nou een uurtje extra kletsen per week?

Een hoop matches

Als het aan Floris ligt, hebben alle vierhonderd nieuwkomers op de wachtlijst zo snel mogelijk een kletsmaatje. In zijn vrije uren is hij aan het kijken naar manieren om het project onder de aandacht te brengen. “Vind ik gewoon leuk.” Zo heeft hij al studieverenigingen benaderd en wil hij voorlichtingen gaan geven. Zelf hoopt hij als kersverse coördinator een hoop matches te kunnen maken, vooral bij leeftijdsgenoten. “Ik weet zeker dat veel mensen dit leuk vinden en wat is nou een uurtje extra kletsen per week?” Dat rekenen we uit! Tijdens een gesprek gebruik je gemiddeld 130 woorden per minuut, wat neerkomt op zo’n 7800 woorden per uur. Bijna de helft van een daggemiddelde. Genoeg om beter Nederlands te leren spreken!

Foto: Annefleur Schut

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk hier de vrijwilligersjobs in Utrecht.
> Hier kom je meer te weten over het project Kletsmaatjes.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen