Toen zijn pensioen naderde, wist Marcel Creemers: erna ga ik iets heel anders doen. Niet omdat hij zijn hoogleraarschap bedrijfskunde niet leuk vond, maar omdat hij het tijd vond om zich maatschappelijk in te zetten. “Mijn hele leven had ik de economie gediend en geen tijd gehad voor vrijwilligerswerk en nu was het tijd om op een andere manier wat toe te voegen aan de samenleving. Ik dacht ook: ik kan de komende 25 jaar nog een heel nieuw vak leren en daar had ik wel zin in.”
Utrechtse Heuvelrug
Voor zijn nieuwe uitdaging zocht Marcel het dicht bij huis: de Utrechtse Heuvelrug. “Tijdens de dagelijkse reis van mijn woonplaats Doorn naar het werk aan Vrije Universiteit en Nyenrode, moest ik elke dag de heuvel over en dacht ‘wat een gekke heuvel is het toch’ zo midden in het landschap.” Inmiddels kent hij alle ins en outs van de heuvelrug, nadat hij voor verschillende organisaties documentaires heeft gemaakt. “Al vanaf mijn tiende jaar heb ik interesse in fotograferen en filmen. Na mijn pensioen kwam ik in contact met een landschapsorganisatie die behoefte had aan een video, maar daar geen budget voor had, zoals vaker het geval is met maatschappelijke organisaties. Ik dacht: nou dat kan ik wel doen.”
Animatie
Na die eerste opdracht volgden er meer en daarom is Marcel sindsdien vele uren per week achter zijn computer en in het veld te vinden. Momenteel werkt hij samen met Landschap Erfgoed Utrecht en archeologen van de Universiteit Leiden aan het in kaart brengen van het vroegere landschap van de heuvelrug. “Archeologie is een heel apart vak voor een filmmaker, want wat er niet is, kun je ook niet filmen.” Gelukkig is daar een oplossing voor: animatie. Leergierig als hij is, bracht Marcel een jaar lang door in het gezelschap van een computerprogramma om te leren om animaties te maken. “Je bouwt het landschap eigenlijk op aan de hand van heel veel informatie, te beginnen met hoogteverschillen in het landschap.”
Vele eeuwen terug bestond de heuvelrug uit kleine akkertjes, raatakkers genoemd. Om deze raatakkers in kaart te brengen, zijn zo’n zesduizend vrijwilligers bezig geweest om luchtfoto’s te bekijken en daarop resten van raatakkers. Al deze informatie komt samen en kan Marcel gebruiken om zijn animatielandschap te bouwen. “Dat is immens veel werk, maar leuk om te doen, ik steek er zelf ook een hoop van op.”
Dat ik geschiedenis kan verbeelden, vind ik geweldig.
Geschiedenis gaat leven
De reacties op Marcel zijn animatiefilm over de raatakker zijn positief. “Hij wordt gebruikt als informatiemateriaal op verschillende plekken en ook online is hij goed bekeken. Voor mensen gaat informatie die voorheen alleen geschreven stond en waarvan alleen wat tekeningen bestonden nu veel meer leven. Dat ik geschiedenis kan verbeelden, vind ik geweldig.” Naast het animatieproject heeft hij nog meerdere opdrachten lopen en is hij net begonnen aan een nieuw groot project: het verbeelden van de laatste 66 miljoen jaar van Nederland. Inmiddels staat er een grotere computer in zijn werkkamer, die informatie sneller verwerkt krijgt dan de vorige. “Je hebt veel werkgeheugen nodig, anders zit je een week te wachten tot bepaalde computeropdrachten verwerkt zijn.” Marcel vindt het heerlijk: filmen, animaties maken en dat alles in alle vrijheid. “Ik kan zelf bepalen wat ik wanneer doe.” 66 miljoen jaar Nederland: hoe lang zou Marcel zijn computer daarover doen?