Het begon toen ze nog maar tien jaar oud was en het dance event ‘Sensation White’ naar Brazilië kwam. Vanuit de huiskamer in Rio de Janeiro zag ze het op televisie en was erg onder de indruk. Op haar zestiende ging ze in de toeristische sector in haar stad helpen. Ook woonde ze een tijd in Canada om Engels te leren en in São Paolo om een studie op het gebied van evenementen te volgen. De droom die ze had, was om voor het Nederlandse ID&T te werken die vele festivals in Nederland en het buitenland organiseert.
Ik heb gezorgd dat ik veel soorten werkzaamheden heb gedaan en kon leren van ervaren mensen.
Toeval
Om veel mensen te leren kennen en kennis te maken met festivals in verschillende landen en zo ervaring op te doen, ging ze rondreizen. In ruil voor vrijwilligerswerk sliep ze in hostels in de steden waar ze heen ging om kennis te maken met allerlei festivals. “Heel toevallig, alsof het zo had moeten zijn, ontmoette ik op een van die plekken een Nederlandse vrouw, werkzaam voor ’10.000 HOURS: een voormalig vrijwilligersproject van ID&T.” Inmiddels is het een aparte stichting, maar het doel is nog hetzelfde: muziekliefhebbers, mensen uit het bedrijfsleven en anderen doneren hun tijd om evenementen te organiseren voor mensen die daar niet vanzelfsprekend toegang tot hebben. Ze rolde steeds verder de wereld van de festivals in, hielp overal waar ze maar kon, ontmoette vele mensen en leerde erg veel. “Ik heb gezorgd dat ik veel soorten werkzaamheden heb gedaan en kon leren van ervaren mensen. Op die manier heb ik ook een heel netwerk opgebouwd.”
Met haar droom in gedachte is ze zelf begonnen met het leren van de Nederlandse taal en heeft zich in de loop van de jaren bij veel verschillende Nederlandse festivals als vrijwilliger ingezet: van Welcome tot the Future tot Mysteryland. “Ik ben ontzettend onder de indruk als ik zie hoeveel mensen hier vrijwilligerswerk doen. Zo hielp ik een keer bij Intens Festival in Oisterwijk en het leek wel of iedereen uit de hele omgeving vrijwilliger was op het feest, heel bijzonder vond ik dat. Dat gaf veel saamhorigheid.”
Music Moves
Inmiddels is Carolina 25 en werkt voor Headliner, een dochteronderneming van haar droombedrijf. “Het is ongelofelijk dat het gelukt is in vijf jaar tijd te komen waar ik wilde zijn.” Ze is naar Nederland verhuisd en studeert aan de Hogeschool van Amsterdam.
Ze maakt dit jaar voor de tweede keer uit van Music Moves, een project van 10.000 HOURS. “Toen ik in 2019 ook al even in Nederland was, had ik me ook al ingeschreven om te helpen. Voor mij was het goed om ervaring op te doen en nog meer Nederlands te leren spreken.” Bij Music Moves organiseren jongeren muziekevenementen voor mensen die je normaal niet snel op de dansvloer treft. “De eerste keer hielp ik mee bij een muzikaal optreden in een verzorgingshuis en dit keer organiseer ik samen met twee andere jongeren een optreden van straatmuzikanten. We hebben ons evenement ‘Uit je Dak’ genoemd.” Die andere jongeren zijn muzikant Gilad Zukerman en geluidstechnicus David de Koning. “Omdat ik zelf verstand heb van organisatorische zaken, vormen we een goed team. De straatmuzikanten zijn voornamelijk dakloze mensen die normaal niet gezien worden als artiest. Wij willen ze voor een avond een echt podium bieden. Het valt onder het officiële programma van het Amsterdam Dance Event, wat heel tof is, want dat is echt groot.”
Uit je dak!
Carolina en haar mede-organisatoren zullen een van de Amsterdamse daklozencentra omtoveren tot een ware ‘venue’, compleet met podium, goed geluid, feestverlichting en mooie aankleding. “We hopen dat ze zich dan echt een artiest voelen en het ze versterkt in hun zelfvertrouwen.”
Voor Carolina betekent muziek en met name livemuziek op feestjes en festivals kippenvel krijgen. “Muziek en dansen brengen mensen samen en geven een positieve, powerful verbinding, een energy changer.” Of het nu Braziliaanse stranden zijn, een openluchtfestival in Lissabon of een daklozenopvang in Amsterdam: waar muziek is, is Carolina en waar Carolina is, ontstaan meestal verbindingen. Dus: uit je dak allemaal!