#100verhalen: Rico, Bob, Thom – wat te doen?!

1583 keer bekeken 0 reacties

We kennen allemaal wel de vraag die uit verveling voortkomt: wat te doen?! Nou daar hebben Rico, Thom en Bob wel een antwoord op. Naar buiten gaan! Op Schouwen-Duiveland neemt het drietal kinderen en jongeren mee op avontuur in de wereld van de ‘urban sports’.

Rico en de veertienjarige Thom wonen naast elkaar. Hoewel ze heel wat jaren schelen, kunnen ze uitstekend met elkaar overweg. “Rico maakte filmpjes over allerlei buitenactiviteiten voor zijn youtubekanaal en ik begon een beetje mee te doen, dat vond ik wel leuk.” Beide heren zijn vaak buiten te vinden. “Ik was vroeger altijd buiten en Thom is dat ook.” Lekker de hort op, weg achter de schermen, dat is wat ze doen en ook graag willen overbrengen op anderen. Toen ze een video wilden opnemen over skateboarden, kwamen ze in contact met fanatiek skateboarder Bob. Er was meteen een klik tussen de drie mannen.

De quarterpipe

Van het filmpje kwam een vriendschap en samen hebben ze de Stichting ‘Wat Te Doen?!’ opgericht. Elke zondag zijn ze op de skatebaan van Zierikzee te vinden. Tussen tien en twee zijn er skateboardlessen en kinderen die met stuntstepjes aan de slag willen, kunnen ook terecht op de zelfgebouwde quarterpipe. Dankzij sponsoren kan iedereen deelnemen aan de activiteiten.
Rico, Thom en Bob zijn het eens: het geeft een goed gevoel om dit te doen. Bob vertelt over een appje dat hij laatst kreeg. “Na de les, ‘s avonds stuurde de vader van een van de meisjes een berichtje. Hij zei dat ze het weer fantastisch had gevonden en bedankte me. Ja, dat geeft wel een goed gevoel.” Ook Rico ziet dat de kinderen en jongeren de lessen leuk vinden en het goed is voor hun zelfvertrouwen. “We zien zo vaak dat kinderen wat verlegen starten en nog niet zo goed durven. We nemen ze stap voor stap mee met de oefeningen en als ze dan uiteindelijk iets kunnen wat ze eerst niet durfden, dan geeft dat een kick.” Thom is het met zijn buurman eens. “Je ziet dat kinderen opener worden, dat is leuk om te merken. Soms krijgen ze zelfs een beetje een grote mond!”

Een hechte groep

Overdag zijn de actievelingen elk met hun eigen zaken bezig. Thom zit in de derde klas van de havo, Rico heeft een klusbedrijf en Bob werkt in de jachthaven. Als ze niet op het skateveld zijn, worden er na school en werk ook andere zaken geregeld, zoals sponsoren benaderen, shirts bestellen, contact met de ouders en meer van wat erbij komt kijken. Hoewel Thom zelf de doelgroep van de stichting is en een stuk jonger dan Rico en Bob, merken de mannen er weinig van. “We kunnen gewoon goed levellen en hebben dezelfde interesses. We gaan ook samen citytrips maken om te skaten, dat is gewoon leuk.”
Bob vindt de groep van vrijwilligers en kinderen hecht. “Samen sterk noem ik dat, we trekken met elkaar op en de energie werkt aanstekelijk. Je ziet vaak dat de ouders blijven plakken en ook wat uitproberen.”
De heren zouden, ambitieus als ze zijn, het liefst wel alle kinderen op het eiland naar buiten krijgen. Heel Nederland misschien wel. Dus kinderen en volwassenen zich uit verveling afvragen ‘wat te doen?!’ kunnen een voorbeeld nemen aan Bob, Rico en Thom. Het huis uit dus, de gezonde buitenlucht in en lekker bewegen!

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Meer info over vrijwillige inzet op Schouwen-Duiveland.
> Lees meer over Stichting Wat Te Doen?!

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen