#100verhalen: Judy, Mary en Clarie in het pakhuis

1053 keer bekeken 0 reacties

Judy. Mary. Clarie. Die rijmen wel zo goed bij elkaar, dat het lijkt of de Sint persoonlijk dit vrolijke drietal heeft uitgekozen om voor hem in het pakhuis te werken. De vrouwen zijn de inpakcoördinatoren van Stichting Sintvoorieder1 en maken er altijd een feestje van.

Waar de één een sprongetje van blijdschap maakt als de kruidnoten in augustus al in de winkel liggen, kijkt een ander ze mopperend het liefst nog even weg. Voor de vrijwilligers van Stichting Sintvoorieder1 in Leidschendam begint het feest al in juni en kan het snoepgoed niet vroeg genoeg in de schappen liggen. Ze hebben het namelijk nodig voor het inpakken van cadeaupakketten.

Voor iedereen

Het idee van Sintvoorieder1 is geboren toen de dochter van Judy twaalf jaar geleden op de basisschool van haar kroost in aanraking kwam met een goededoelenactie voor kinderen in arme landen. De leerlingen konden een schoenendoos met speelgoed vullen dat opgestuurd zou worden naar het buitenland. Judy’s dochter had het idee dat ook in Nederland genoeg kinderen een pakketje konden gebruiken en is zelf begonnen met speelgoed in te zamelen. Judy zelf hielp meteen vanaf het begin mee. “Op een gegeven moment kwam iedereen spullen bij mijn dochter brengen en stond de gang van haar huis helemaal vol. Dat was niet vol te houden, dus gingen we op zoek naar een pandje om de boel in op te slaan.”
De stichting verhuisde een aantal maal van pand omdat de organisatie steeds groter werd. Twee jaar geleden kwamen ze op een dag in een gebouw naast Clarie’s huis terecht. “Ik had de stichting al op het oog en toen ze ineens naast me kwamen, ben ik er gewoon naar binnen gelopen. En niet meer weggegaan!”

Bij elk cadeautje dat ik inpak denk ik eraan dat er een kind blij gaat worden.

15.000 pakketten

Jaarlijks worden er 15.000 cadeaupakketten gemaakt voor kinderen die in (verborgen) armoede leven. Via organisaties als de voedselbank en het Leger Des Heils worden de pakketten aangevraagd. Inmiddels krijgt Sintvoorieder1 niet alleen aanvragen uit de regio Haaglanden, maar ook uit een aantal steden in Gelderland. Judy heeft gezien hoe de organisatie in al die jaren steeds gestroomlijnder is geworden. “Alles wat we tegenwoordig gedoneerd krijgen aan spullen is nieuw. De tijd van knuffels wassen is voorbij. Al gebeurt het weleens dat we spullen van particulieren krijgen die zo goed als nieuw zijn en dan lopen we het even na. Dan tellen we bijvoorbeeld of er echt duizend puzzelstukjes in de doos zitten.”
Een van de mensen die op een dag speelgoed bracht, was Mary. Ze bood niet alleen mooie spullen aan, maar ook zichzelf als vrijwilliger en is sindsdien vier dagen in het pakhuis te vinden. “Het binnengekomen speelgoed wordt gesorteerd op leeftijd en ingepakt in cadeaupapier.” Clarie blijft het bijzonder vinden om al het moois in te pakken. “Bij elk cadeautje dat ik inpak denk ik eraan dat er een kind blij gaat worden.”
Na het inpakken, wordt er een gedicht op het cadeautje geplakt en komen de ‘rapers’ in actie: met de aanvraaglijsten in de hand vullen ze grote dozen met de pakketjes die dan naar de diverse organisaties gebracht worden.”`
Per jaar helpen zo’n 350-400 vrijwilligers mee in het proces. “Het kernteam bestaat uit 45 man en erbij komen vele vrijwilligers helpen met het inpakken en in dozen stoppen. Dat zijn vaak ook medewerkers van bedrijven die dan een dag komen helpen.” Judy vindt het geweldig dat bedrijven hieraan bijdragen. “Sowieso is vrijwilligerswerk in het algemeen heel leuk. Je leert veel, ziet hoe het elders gaat. Ik ben er alleen maar wijzer van geworden.”
De hulppieten zijn van 8 tot 84 jaar oud. De jongste ooit was de kleindochter van Clarie. “Ze geloofde nog heilig in Sinterklaas en vond het echt fantastisch dat ze mee mocht helpen in zijn pakhuis.”

Honderd jaar

De magie van het Sinterklaasfeest kan de dames immer bekoren en dat is maar goed ook, want voor hen duurt het van juni tot eind januari. Na vijf december eindigt Sinterklaas niet voor de dames. “Dan moet er weer opgeruimd worden en daar zijn we ook wel een tijdje zoet mee.” Volgens Judy is het eigenlijk altijd een feestje in het pakhuis en ook Mary is er niet meer weg te slaan. “Het is echt leuk en als je dan foto’s ziet van hoe blij de kinderen zijn met hun cadeautjes, ja dan wil je het gewoon nog honderd jaar doen.”
Honderd jaar, dat is een eeuwigheid. Sinterklaas weet er alles van. Speciaal voor de vrijwilligers van het pakhuis heeft hij nog een gedichtje geschreven: Lieve Judy, Mary en Clarie / ook dit jaar worden vele kinderen niet vergeten / daarom is het voor jullie nog eventjes zweten / inpakken en regelen doen jullie het allermeest / voor jullie is alles een groot feest / straks is er een fijn pakket voor elk kind / dat maakt jullie blij en natuurlijk ook de Sint.

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk de mogelijkheden voor vrijwillig inzetten in Leidschendam-Voorburg.
> Lees meer over Sintvoorieder1.

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen