#100verhalen: Iris - supervrijwilliger

1018 keer bekeken 0 reacties

Of het nu bij de toneelclub is, op de boerderij of in het verzorgingshuis, Iris steekt graag even de handen uit de mouwen. Koffiezetten, knutselen en een beetje vegen, dat doet ze graag. Zo’n vrolijke vrijwilliger als zij wil toch iedereen over de vloer hebben?

In Renesse woont Iris Ligterink, een achtentwintigjarige jongedame, bij haar ouders thuis. Elke woensdag krijgt ze gezelschap van haar zus Yessica, die vanuit een andere woonplaats langskomt om een dag te ‘kunsten’, koken en knuffelen. Op bijna alle andere dagen is Iris ook druk in de weer met een van haar vele vrijwilligersklussen.

Space Station

Een plek waar Iris graag komt, is Space Station, een organisatie die onderwijsmogelijkheden opzet voor mensen met een ernstige meervoudige beperking in Zeeland. Een van de onderdelen van de stichting is het maandelijkse belevingstheater. De deelnemers werken samen in een scenario waarin er ruimte is voor ieders talent.
Eerder deed Iris ook mee en speelde ze mee in een stuk over beren en ook was ze eens een bloem. Meestal helpt ze met de zaken eromheen. “Koffie en thee schenken en koekjes!” Een dag Space Station is een dag vol muziek, aandacht en contact met haar vrienden. De tijd gaat snel voorbij, vindt Iris.
Niet alleen deelt ze versnaperingen uit, ook werkt ze aan de decorstukken, want knutselen en creatief bezig zijn, daar houdt ze van. Haar actieve houding is niet onopgemerkt gebleven bij de organisatie. Twee jaar geleden werd ze vrijwilliger van het jaar bij de organisatie.

Op de boerderij

Het kleuren, lijmen, knippen en plakken voor het decor vindt plaats op donderdagen, want dan is ze bij Corrie. Op een grote boerderij op het Zeeuwse platteland trekt het duo de hele dag op. Wat ze er doet? “Film kijken!” Iris ligt ervan in een deuk. Zus Yessica weet wel hoe de dagen verlopen. “Eerst drinken ze een kopje thee en dan gaan ze samen een beetje schoonmaken in huis. Na de lunch wordt er dan gewerkt in de tuin en paardenstal en knutselen ze aan de decorstukken. En ja, ze kijken ook samen een film.” Voor Corrie zijn de bezoeken van Iris ook fijn, weten Yessica en moeder Ella. “Zij woont alleen en vindt het heel gezellig met Iris. Zo zorgen ze voor elkaar en ze zijn echt twee handen op een buik.” Binnenkort gaan ze weer advocaat maken. Het recept wil Iris wel delen. “Veel eieren breken, een paar poedertjes erbij en drank.” De hoeveelheden krijgen we niet, dat is misschien wel het geheim van Iris en Corrie.

Of ze het allemaal een beetje leuk vindt? “Ja!"

Typisch Iris

Naast het helpen op de boerderij en Space Station is er nog genoeg tijd over om ook nog bij boerderijwinkel De Zoete Kers te helpen. Daar draait ze de kazen om, veegt ze de vloer aan en binnenkort starten ze met het inpakken van kerstpakketten. Bedenk dat ze ook nog elke week meehelpt met het schoonmaakteam in een lokale flat voor ouderen en er tijd heeft voor alle bewoners, dan snap je wel dat haar week daarmee gevuld is. Of ze het allemaal een beetje leuk vindt? “Ja!”
Wie Iris eens in actie wil zien, kan de afleveringen van het televisieprogramma Typisch Renesse (NPO) terugkijken, daarin schitterde ze, vrolijk als ze is. Typisch Iris.

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk op Schouwen-Duiveland.
> Lees meer over Space Station.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen