#100verhalen: Domien is scheepsbouwer

1127 keer bekeken 0 reacties

Hij had wel iets leuks op zijn verlanglijstje staan: aansluiten bij Batavialand. Dat lijstje kwam tevoorschijn toen Domien drie jaar geleden stopte met zijn baan bij een groot aannemersbedrijf en met pensioen ging.

Eind oktober 1628 stapten 341 opvarenden aan boord van De Batavia. Opperkoopman Pelsaert, schipperJacobsz en onderkoopman Cornelisz vervoerden onder andere kisten zilveren muntgeld en goud, luxe gebruiksgoederen, zilverwerk, wijnen, kaas, luxueuze kleding, handelswaar en een kistje met zeer kostbare juwelen. Bestemming? Oost-Indië. Het schip is er helaas nooit aangekomen en leed schipbreuk voor de kust van Australië.

Het Waterschip

Tegenwoordig is de Batavia te bewonderen aan de rand van het IJsselmeer, in het gelijknamige museumpark Batiavialand. Het is natuurlijk een reconstructie, eind vorige eeuw gebouwd onder leiding van Willem Vos. “Een visionaire man. Rond de vijftig mensen hebben aan de boot gebouwd en toen hij af was, zijn ze ermee naar Australië gevaren.”
De enkele bouwkeet is uitgegroeid tot een complete werf met een smederij, zeilmakerij, modelbouwers en beeldenmakers. Onder leiding van leermeesters werken gepensioneerden, jongeren van een Europees uitwisselingsprogramma, stagiairs, asielzoekers en andere liefhebbers aan de verschillende projecten.
Domien Windt is twee keer per week te vinden bij Het Waterschip. “Wellicht klinkt het wat dubbel, een waterschip, maar het is een kleine vissersboot die zo gemaakt werd en wordt dat er onder in de boot water kan stromen. Daarin konden vroeger gevangen vissen zwemmen en zo voor langere afstanden vervoerd worden. Wij bouwen nu een reconstructie aan de hand van een bij Zeewolde gevonden wrak, een schip uit de 17e eeuw.”

Van begin tot eind

Van hoofduitvoerder en werkvoorbereider bij een groot aannemersbedrijf naar meubelmaker en scheepsbouwer. Zo ziet de loopbaan van Domien Windt er ongeveer uit. Na zijn pensioen begon hij op twee manieren met hout bewerken. “Meubels maken doe ik vanuit huis en bij Batavialand ben ik gewoon eens een aantal dagen gaan meelopen om alles uit te proberen.”
De keuze van Domien voor Het Waterschip heeft te maken met de eindigheid van het project. “Ik ben vanaf het begin erbij betrokken geweest en in 2023 zou het zeilklaar moeten zijn. Dat vind ik het leuke eraan, je maakt een project van begin tot eind mee.” In tegenstelling tot sommige andere vrijwilligers heeft Domien niet per se een voorliefde voor boten. “Hout is mijn grote passie. Ik ben in mijn vrije tijd ook bezig met meubels maken, dat is wat preciezer werk en met de boot is het wat grover. Die afwisseling vind ik wel leuk. Daarnaast geniet ik van de interactie met de bezoekers. Ze stellen vragen, soms algemeen, maar ook heel specifiek en dan kan ik het een en ander vertellen over het werk aan de boot.”

Lekker sjouwen, lekker bouwen en goed volk.

Lekker sjouwen, lekker bouwen

De bezoekers zijn vakantiegangers uit binnen- en buitenland, schoolklassen en bezoekers van de naburige outlet die winkelen en cultuur combineren. Elke dag kunnen ze de vrijwilligers aan het werk zien.
De Batavia is nog steeds het centerpiece van Batavialand en ligt in het water aan de scheepswerf. “Er is een inzamelingsactie gaande om het schip aan wal te halen, zodat het beter geconserveerd kan worden.” Hopelijk krijgen ze het voor elkaar, want het zou zonde zijn als zo’n stuk levende geschiedenis niet behouden blijft. De regelmatige stroom bezoekers kan de vrijwilligers van de werf de komende jaren nog aan het werk zien aan het Waterschip.
Domien vindt het heerlijk om buiten bezig te zijn met zijn handen in gezelschap van de anderen. Zoals hij het zelf zegt: “Lekker sjouwen, lekker bouwen en goed volk.”

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Kijk hier voor vrijwilligersjobs in Lelystad.
> Hier kom je meer te weten over Batavialand.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen