#100verhalen: Marleen en Dickens

960 keer bekeken 0 reacties

Wie door het Victoriaanse Londen van Charles Dickens liep, zag een stad waar groeiende welvaart en armoede hand in hand gingen. In het pittoreske Deventer komen tijdens het Dickens Festijn deze tijden ruim 950 personages uit zijn boeken tot leven. Marleen is jaarlijks als vrijwilliger van de partij.

Midden in de sfeervolle, smalle straatjes van de oude binnenstad van Deventer ligt het Dickenskabinet; een verzamelplek van alles wat met de grote schrijver te maken heeft. Marleen loopt de krakende houten trappen op naar boven. Over drie etages verdeeld vind je oude boeken, beelden, poppen, schilderijen en als hoogtepunt twee grote ruimtes vol kleding uit de 19e eeuw. Hoeden, pruiken, korsetten, onderrokken, kanten jurken, jasjes voor mannen en zo meer. “De verzameling behoort toe aan Emmy en Jan Strik, die naast het kabinet, ook dertig jaar geleden het Festijn zijn begonnen.” In de eerste jaren was het nog een klein gebeuren: Emmy, Jan en een aantal vrienden vierden kerst door zich in de Victoriaanse stijl te kleden. Pas later kwamen er steeds meer liefhebbers bij en nam het de vorm van een evenement aan.

Van koffie tot coördineren

Het festijn bestond al voordat Marleen geboren werd. De twintiger is al sinds haar vijftiende actief voor het evenementenbureau dEVENTer. “Via een buurmeisje kwam ik terecht bij Deventer op Stelten, een meerdaags theaterevenement, en begon ik met informatie uitdelen en koffiezetten voor de vrijwilligers. Erna ben ik ook bij het Dickens Festijn gekomen. Ook daar begon ik met koffie uitdelen en sinds een jaar of vier ben ik een van de locatiecoördinatoren.”
Gewapend met een portofoon is elke coördinator verantwoordelijk voor een eigen gebied. Dat start al bij het stationsgebied waar duizenden bezoekers uit touringcars komen. “Al twee keer stond ik daar bij de start. Lekker chaotisch, heerlijk. Ik hou wel van chaos en vind het een uitdaging om alles in goede banen te leiden. Vanaf het station sluit iedereen aan in een lange rij die doorloopt naar de ingang van het gebied en het is prettig als dat soepel verloopt.”

Het Londen van Dickens

Inmiddels woont Marleen in Nijmegen, haar studiestad, maar ze groeide op in Deventer. “Het is een erg leuke plek om als kind te wonen. Je hebt er alles en het is er gezellig.” Net als veel andere vrijwilligers komt ze jaarlijks terug voor de drie grote evenementen van de stad: naast Dickens en Op Stelten, is er ook nog de jaarlijkse boekenmarkt.
Naast het stationsgebied was Marleen ook al tweemaal locatiecoördinator op het Bergkerkplein. In en rond de kerk, die op een heuvel gesitueerd is, lopen allerlei Dickenspersonages rond. Je kunt er Scrooge zelf treffen of Oliver Twist, een melaatse zwerver, het Christmas Carol koor, ambachtslieden en vele anderen. “Niks gaat volgens een script. De acteurs spelen hun rol naar eigen inzicht, ze leven zich echt in en alles gebeurt spontaan.” De vele bezoekers kunnen zich zomaar een hoedje schrikken als een dronkaard schreeuwend over straat gaat of medelijden krijgen met een bedelend weeskind. “De acteurs zitten altijd heel goed in hun rol, bezoekers hebben het idee dat ze echt door het Londen van Dickens lopen. De vele sfeerlichtjes helpen er natuurlijk ook bij.”

Ik blijf ook terugkomen vanwege de mensen waarmee ik het doe. De saamhorigheid is fijn.

Saamhorigheid

Juist omdat het evenement zo populair is, zijn de locatiecoördinatoren nodig. “We moeten goed de drukte in de gaten houden en zorgen dat het op sommige plekken niet té druk wordt. Ook moeten we handelen bij calamiteiten. Ik heb weleens meegemaakt dat iemand onwel werd in de kerk en dan moet je zorgen dat de weg vrij komt voor de hulpdienst.”
De groep vrijwilligers waarmee ze zich inzet voor de diverse evenementen van de Hanzestad is al jaren dezelfde. “Ik blijf ook terugkomen vanwege de mensen waarmee ik het doe. De saamhorigheid is fijn en als we dan na een aantal dagen weer klaar zijn dan geeft dat een fijn gevoel. Dat hebben we maar weer samen neergezet!”

Foto en tekst: Annemieke Dubbeldeman

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Kijk hoe je je kunt inzetten in Deventer.
> Lees meer over het Dickens Festijn en de andere evenementen in de stad.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen