#100verhalen: Milena - Partytime in Villa Pardoes

1786 keer bekeken 0 reacties

Elke donderdagavond is het feest in Villa Pardoes. In dit vakantieverblijf voor zieke kinderen staan Milena en haar medevrijwilligers van het animatieteam klaar voor een avond vol plezier. Niet alleen die avond trouwens; de hele week de kunnen gezinnen even al hun zorgen vergeten.

Pal naast de Efteling staat een heel bijzonder gebouw in de vorm van een slakkenhuis. Het is dan ook niet toevallig dat de naamgever van de Villa de in Kaatsheuvel woonachtige Pardoes is. Het verblijf is ooit opgericht vanuit het sprookjespark, waarvan de tovernar een van de bekendste figuren is. Ook Pierre Escargot, jawel, een slak, woont in het huis. Gezinnen met een kind met een levensbedreigende ziekte kunnen zich aanmelden om een week bij Pardoes en Pierre te komen vakantievieren. Dankzij een grote club sponsoren, ambassadeurs en de vele acties die plaats vinden om geld op te halen voor Villa Pardoes, kunnen jaarlijks op die manier ruim zeshonderd gezinnen blij worden gemaakt.

Animatie-avond

Eens per week komt Milena de Beurs langs voor een avond vol vertier. “Een collega van mij heeft een zus die bij Villa Pardoes werkt en vroeg mij of het niet wat voor mij zou zijn om daar wat te doen.” Doordat ze na haar studie in totaal twee jaar animatiewerk heeft gedaan in buitenlandse vakantieoorden, werd Milena gevraagd een animatieprogramma voor de afsluitende donderdagavond te bedenken. “Ik heb direct ja geroepen, het leek me zo leuk!”
In het begin was het wel even wennen. “De eerste paar keer zat ik huilend in de auto; het is heel confronterend om kinderen ziek te zien. Inmiddels ben ik eraan gewend en kan ik me goed richten op gewoon lol hebben met elkaar.”

Partytime!

Elke vrijdag checken twaalf nieuwe gezinnen in, waarvan een van de kinderen een levensbedreigende ziekte heeft. “Het is de bedoeling zij, hun ouders en eventuele broers en zussen even alles kunnen vergeten. Bij ons staat het plezier centraal en juist niet de ziekte.” De vrijwilligers van de Villa doen er dan ook alles aan om dat mogelijk te maken. De tijdelijke bewoners van de themahuisjes kunnen uit allerlei leuke dingen kiezen, zoals aan de achterkant de Efteling induiken, met een koets door het bos rijden, een sprookjestour door het huis maken en knutselen. “We hebben elke week een activiteitenprogramma, waar ‘Partytime’ een onderdeel van is.” Al polonaise lopend gaan Milena en haar medevrijwilligers de huisjes langs om de kinderen en ouders op te halen, zodra ze klaar zijn met het smulfestijn van pannenkoeken of friet. “We dansen en zingen dan op het eigen lied van de Villa, Hé Doe je Mee, en de kinderen kunnen zelf ook optreden als ze willen. Het is ook een moment om terug te blikken op de week, want de ochtend erna gaan ze weer naar huis.”

Alleen al die enorme lach op het gezicht bij het kind zegt genoeg.

Nooit vergeten

Dat de ouders en kinderen de vrijwilligers dankbaar zijn voor de week, wordt steeds weer duidelijk. “Alleen al die enorme lach op het gezicht bij het kind zegt genoeg. Maar ouders staan ook vaak met tranen in hun ogen te genieten. Als je dan hoort dat ze het nooit zullen vergeten, dan voelt dat echt geweldig.”
Niet alleen de kinderen en hun ouders genieten honderduit, ook voor Milena zelf is het elke week weer een groot feest. “Ik word echt gelukkig van mijn vrijwilligerswerk. Het is een heel warme stichting waar de gezinnen met veel liefde worden verwend. Dit is gewoon helemaal wie ik ben. Een Villa Pardoes meisje!”

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Kijk hoe je je vrijwillig kunt inzetten in de gemeente Loon op Zand.
> Lees meer over Villa Pardoes.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen