#100verhalen: Fleur, Koot en Oma’s Soep

1142 keer bekeken 0 reacties

Ze houden zelf wel van een pompoensoepje, derdejaars studenten Fleur en Koot. Samen met vier anderen vormen ze het Utrechtse bestuur van Oma’s Soep, een organisatie die warmte geeft aan eenzame ouderen.

Niet alleen in de studentenstad van de meiden, maar ook in Groningen, Amsterdam, Leiden, Delft, Rotterdam en Tilburg zitten studentenbesturen die zich voor de organisatie inzetten. Oma’s Soep is opgericht door Max en Robert, toentertijd studiegenoten, in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen. De organisatie is uitgegroeid tot een landelijk concept met naast de stichting ook een bedrijf dat soepen en stamppotten verkoopt, waarvan de helft van de opbrengst naar het maatschappelijke doel gaat.

Opvolgers

Fleur van der Horst en Koot Luton zijn afgelopen jaar namens hun studentenvereniging UVSV toegetreden tot het bestuur samen met drie mannen van het Utrechtse Studenten Corps. “In de jaren hiervoor hebben we ons al als vrijwilliger ingezet, dus we waren al bekenden van de organisatie. Het bestuur wisselt jaarlijks en zorgt zelf voor de opvolgers.” Koot studeert Kunst en Economie en Fleur International Business Administration. Voor de voorzittersrol zochten ze iemand die mensen wel een beetje achter hun broek kan zitten en kan leiden en Fleur is iemand die dat wel kan. Koot is handig op het gebied van social media en zodoende waren de rollen verdeeld. De andere studenten Julius, Winter, Fien en Ross nemen de sales, evenementen en pr, ouderenwerving en het aansturen van de vrijwilligers voor hun rekening.

Het gaat niet alleen om het eten, maar juist vooral om de aandacht.

Strijd tegen eenzaamheid en voedselverspilling

De activiteiten zijn in elke stad weer net anders. In Utrecht wordt vier keer per maand voor ouderen gekookt. “Er is een groep die boodschappen doet en in de keuken staat. In de zaal van het buurthuis bij de ouderen zijn weer andere studenten die een praatje maken of een spelletje spelen. Het gaat niet alleen om het eten, maar juist vooral om de aandacht.” Vanwege corona zijn de studenten ook soep-aan-huis dagen gaan doen. De ene dag wordt er soep gekookt en de dag erna wordt die rondgebracht. “Als je de ouderen spreekt, krijg je pas echt goed in de gaten dat het voor hun meer is dan alleen de soep die ze krijgen. Ze kijken er echt naar uit dat er iemand langs komt, dat er even aandacht is.”
Een van de andere doelen van de stichting is het tegengaan van voedselverspilling. “Alles wordt gesponsord, we krijgen van groenteboeren en supermarkten groenten en kruiden die over zijn. Ook het brood van de bakker is van de vorige dag, maar gewoon nog goed. Op die manier hoeft er minder weggegooid te worden en kunnen wij met verse producten koken.”

Hart voor ouderen

Hoewel het bestuur van Oma’s Soep Utrecht jaarlijks wordt ingevuld door de vrouwen en mannen van UVSV en USC, zijn de vrijwilligers die bij de activiteiten van de organisatie worden betrokken studenten uit de hele stad. “We zetten de werving breed in, via posters op de universiteit en social media.” Een bestuursfunctie stond wel op de wensenlijst van de meiden, maar ze wilden nadrukkelijk geen ‘functie op papier’. Fleur heeft wel echt hart voor de ouderen en ook Koot was al langer bekend met vrijwilligerswerk. Tijdens een tussenjaar gaf ze Engelse les aan kinderen op Bali.
Met kerst pakken de studenten van Oma’s Soep altijd extra uit. Naast de soep-aan-huis was er dit jaar ook een extraatje. ““We hadden zelfgebakken kerstkoekjes en een mooie kerstkaart die we gesponsord kregen.” Voor alle vrijwilligers, opa’s en oma’s is een gedicht van Ischa Meijer wel van toepassing.

Soep op het vuur
is
als
een goede vriend in huis
extra lekkere soep
is
als nieuwe familie

Dat gegeven hebben ze bij Oma’s Soep namelijk heel goed begrepen!

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Bekijk hier de vrijwilligersjobs in Utrecht.
> Hier kom je meer te weten over Oma's Soep.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen