#100verhalen | Wieke achter de schermen bij Serious Request

1029 keer bekeken 0 reacties

'Het glazen huis komt terug!' Toen Wieke dat hoorde, ging haar hart wel even sneller kloppen. Kom maar op, dacht deze ervaren Serious Request vrijwilliger. Wat ze dan precies ging doen, wist ze nog niet, maar een ding is zeker: ze had er zin in!

Enschede, Haarlem, Heerlen, Breda en Apeldoorn. Al vijf keer was Wieke Heikoop erbij toen radio DJ’s van 3FM zich een week lang in een glazen huis lieten opsluiten voor het goede doel. “Het is begonnen met mijn vriendin Michella. In 2011 was zij als vrijwilliger actief in Leiden en zo ontzettend enthousiast dat we het jaar erna samen hebben geholpen in Enschede.”

Een traditie

Voor Wieke hoort Serious Request echt bij het einde van het jaar. “Het voelt als een traditie. Eerst Serious Request en dan de Top2000.” De laatste editie met een echt glazen huis was in 2017. “Erna heeft de actie een ander karakter gekregen. De DJ’s gingen twee keer door het land wandelen om geld op te halen en afgelopen jaar was het in een loods zonder publiek vanwege corona.” Dat het dit jaar weer in de oude vorm terugkomt, vindt Wieke heel tof. “Toen ik het hoorde, heb ik meteen Sander Hoogendoorn, een DJ, een berichtje gestuurd om te zeggen dat ik weer van de partij wilde zijn. Maar waar moest ik me melden? De vorige edities waren in samenwerking met Het Rode Kruis en dit jaar wordt het geld ingezameld voor het Wereld Natuur Fonds.” Een nieuw goed doel, betekent ook een nieuwe organisator om alles in goede banen te leiden. Uiteraard kreeg ze contactgegevens en binnen no time was ze aangemeld om zich weer in te zetten. “Het was tot het laatst aan toe spannend, maar vlak voor het begon werd duidelijk dat de vrijwilligers dit jaar niet konden helpen in verband met de coronamaatregelen. Misschien volgend jaar weer!”

Dat je het vertrouwen en de verantwoordelijkheid krijgt, is echt leuk.

Vertrouwen en verantwoordelijkheid

Bij de eerdere edities heeft Wieke verschillende rollen gehad. Ze stond in het callcentre, bij de brievenbus voor de post en de chequebox. “We waren meestal met dezelfde groep mensen. Je bouwt echt een band op. Een aantal, waaronder ik, waren teamleider op een bepaalde plek. Dat je het vertrouwen en de verantwoordelijkheid krijgt, is echt leuk.” Naast de harde kern van vrijwilligers, haken er bij elke editie locals aan om bij te springen. Samen zorgen ze ervoor dat de boel achter en voor de schermen goed draait. “Het zijn lange dagen, na een week ben ik echt wel gesloopt. Maar het is het waard. Ik weet nog dat we in Heerlen met alle vrijwilligers het podium op werden gevraagd bij de live bekendmaking van het eindbedrag. Dan sta je daar met tienduizenden mensen voor je, echt kippenvel! We werden toen nog expliciet bedankt voor alle inzet. Dan voel je je wel gewaardeerd.”
Op eerste kerstdag, the day after, ligt Wieke meestal gevloerd op de bank. “Eerst kom ik stuiterend thuis en de dag erna moet ik echt bijkomen.” Ze is benieuwd wat deze editie in Amersfoort gaat brengen, ook zonder haar erbij. Komt Gerard Ekdom weer terug om Living Doll te playbacken? Welke acties gaan mensen dit jaar weer allemaal bedenken en welk geldbedrag gaat er opgehaald worden voor het mooie werk van het WWF? “We gaan het zien!”

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Lees meer over Serious Request.

 

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen