Wat is eigenlijk impact?

648 keer bekeken

Kennis en ervaring van de één is de oplossing voor de ander. Good Busy heeft veel kennis en inspiratie verzamelt en hier in de online bibliotheek bij elkaar gebracht. Laat je op deze pagina inspireren door goede voorbeelden uit het land, onderzoeken uit binnen- en buitenland, praktische tools, tips en tricks, literatuur, webinars en nog veel meer. En zie je door de bomen het bos even niet, we hebben de informatie hieronder ook per onderwerp voor je verzameld.

 

 

 

 

Veel bedrijven die zich inzetten op het gebied van maatschappelijk verantwoord en betrokken ondernemen zijn op zoek naar een goede manier om hun sociale impact zichtbaar te maken. Tijdens het Good Busy Kenniscafé begin oktober gingen bedrijven met elkaar in gesprek over hoe zij hier vorm aan geven.

Tijdens het kenniscafé deelden onder andere Edith Kroese, Impact Expert bij Grant Thornton en Juul Jeurninck-Janssen, Adviseur Duurzaamheid bij APG hun kennis en ervaringen. Hieronder geven we een indruk van een aantal zaken die zijn besproken.

Wat is impact?

Allereerst de vraag: wat is impact? Is dat het aantal medewerkers dat zich inzet? Of het aantal uren dat voor vrijwilligerswerk wordt gedaan Voor APG is het verbeteren van de financiële fitheid van één miljoen deelnemers in 2025 een belangrijk doelstelling. Voor Juul van APG is het een dilemma: hoe meet je financieel fitheid? Voor Edith Kroese gaat impact niet over het aantal medewerkers of vrijwilligersuren. “Impact gaat over de verandering bij de verschillende stakeholders. Dus wat gebeurt er met de medewerker die vrijwilliger is? Wat gebeurt er bij het bedrijf? En wat bij de non-profitorganisatie, het doel en de doelgroep waarvoor zij zich inzetten?” De belangrijke vraag die er ligt is deze: hoe meet je die impact?

Verschil tussen resultaat en impact

Dat laatste is niet erg eenvoudig uit te drukken in simpelweg cijfers. Het aantal medewerkers dat een bepaald aantal tuinhekken heeft geschilderd, kun je goed in kaart brengen, maar hoe meet je ervaring, empathie of een toename aan sociale vaardigheden?
Als voorbeeld om het verschil tussen resultaat en impact te geven, nemen we het schoonmaken van een strand. Je kunt met honderd mensen vier uur lang over het strand lopen en afval rapen. Er is dan lekker veel opgeruimd. Je kunt ook een half uur een briefing doen, laten zien waarom het zo belangrijk is (plastic soep, verstrikte zeedieren, sterfte) en een half uur evalueren (hoe vond je het?). Dan is er ‘slechts’ drie uur effectief opgeruimd, wat minder is dan vier uur. Maar door de briefing en de evaluatie blijft de activiteit en gedachte erachter langer hangen en is de kans dat de deelnemers tijdens een volgende wandeling zelf ook afval rapen en er andere mensen over vertellen groter geworden. Dat is de impact: een verandering in gedrag of waarden, die zelfs ook tot op de werkvloer kunnen reiken. Transformerend vrijwilligerswerk heet dat.

Theory of change

Een van de manieren om impact zichtbaar te maken is volgens Edith het opstellen van een verandertheorie (theory of change): dit is een visueel model, zoals hieronder weergegeven. Hierin staat de theorie over hoe verandering kan optreden.

Nog een paar tips

Wil je meer weten met welke stappen je zelf kunt beginnen of over de ‘theory of change’? Maandelijks is er een gratis online introductie over impact meten bij Avance Impact.

Er zijn online diverse tools te vinden die je verder op weg kunnen helpen. Hier nog een tip van ons De ImpactwijzerDeze isweliswaar geschreven voor goede doelen, maar kan voor bedrijven ook heel behulpzaam zijn. 

Meer weten over zaken omtrent medewerkersvrijwilligerswerk? In de strategische toolkit van Good Busy is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Lees hier de info of vraag de toolkit aan.
Je kunt je ook aanmelden voor de Good Busy nieuwsbrief en ons volgen op LinkedIn. Zo blijf je op de hoogte van de activiteiten van Good Busy en de trends en ontwikkelingen op het gebied van medewerkersvrijwilligerswerk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen