Verbinding en gulheid voor meer levensgeluk

696 keer bekeken

Op de dag van de liefde hebben we een mooie luistertip voor je. Professor Robert Waldinger, onderzoeker van de ‘Study of Adult Development’ vertelt hoe verbinding maken met andere mensen leidt tot meer gevoel van levensgeluk.

Al 85 loopt jaar loopt het onderzoek naar geluk de ontwikkeling van volwassenen. Honderden mensen worden al die tijd gevolgd in hun levensloop waarbij gekeken wordt naar de vraag welke factoren het meeste bijdragen aan een gelukkig leven. Het belangrijkste blijkt de kwaliteit van sociale contacten te zijn. Hoe kan dit bijdragen aan een goede gezondheid?
De beste aanname is dat het te maken heeft met stressmanagement. De negatieve effecten van stress worden verminderd doordat we met mensen kunnen praten. Mensen die eenzaam zijn en hun spanningen en stress niet kwijt kunnen bij anderen, hebben vermoedelijk permanent verhoogde stresshormonen in hun lichaam.

Aandacht, tijd en liefde

Ook gulheid blijkt een belangrijke factor voor geluk (VN happiness report). Hierbij gaat het met name niet alleen om geld, maar vooral om aandacht, liefde en tijd. Door die te geven aan anderen, krijgen mensen een goed gevoel.
Zo bezien is het doen van vrijwilligerswerk door medewerkers nuttig op meerdere manieren: collega’s leren elkaar op meer vriendschappelijke wijze kennen en het geven van tijd en aandacht levert een gevoel van geluk op.

Het webinar is hier te bekijken.

Meer weten over zaken omtrent medewerkersvrijwilligerswerk? In de strategische toolkit van Good Busy is veel informatie te vinden over dit onderwerp. Lees hier de info of vraag de toolkit aan.

Je kunt je ook aanmelden voor de Good Busy nieuwsbrief en ons volgen op LinkedIn. Zo blijf je op de hoogte van de activiteiten van Good Busy en de trends en ontwikkelingen op het gebied van medewerkersvrijwilligerswerk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen