Hoe één middag vrijwilligerswerk het leven van Antoine (DLL) veranderde

2186 keer bekeken

Een op de tien kinderen in zijn stad leeft in armoede. Antoine Teurlings, Business Consultant bij DLL, schrok ervan toen hij dat hoorde en wist: hier moet ik wat mee. Als bestuurder bij een speelgoedbank kan hij zich maatschappelijk inzetten en groeit er zelf als mens door.

Het begon met een middagje vrijwilligerswerk. “Acht jaar geleden ging ik via mijn werkgever DLL met ons team naar Speelcadeau. Dat is een organisatie die het hele jaar goed (gebruikt) speelgoed inzamelt en doorgeeft aan kinderen tot en met twaalf jaar uit gezinnen in de regio die het niet breed hebben. Dat deed ik met plezier, maar tegelijk was het ook wel confronterend. Je komt direct in contact met mensen die het financieel niet zo goed hebben en geen speelgoed voor hun kinderen kunnen kopen. “Wat ik nooit zal vergeten is een man die langskwam waarvan de relatie net uit was en die zijn baan ook was verloren. Hij had simpelweg geen middelen om speelgoed te kopen. Het gaf me een goed gevoel dat hij door Speelcadeau financiële verlichting kreeg, zodat er geld over zou blijven voor andere belangrijke dingen, zoals eten”.

Meer inzicht in verschillen

Antoine was dusdanig geraakt door het werk van deze stichting dat hij - na de ervaring van die middag - besloot toe te treden tot het bestuur. Al vijf jaar lang is hij elke woensdagmiddag als voorzitter van het bestuur aanwezig om vrijwilligerswerk te doen. Hierdoor komt Antoine in een wereld die anders is dan hij kende. “In mijn netwerk van familie en vrienden komt armoede niet voor. Het is lastig voor te stellen hoe moeilijk andere mensen die bij wijze van spreken bij je om de hoek wonen het kunnen hebben. Door mijn inzet bij deze organisatie heb ik meer inzicht in cultuurverschillen en sociale ongelijkheid gekregen. In mijn werk zie ik die verschillen tussen mensen op wereldwijd niveau en door dit vrijwilligerswerk op lokaal niveau. Het voelt als een enorme verbreding van mijn horizon. Als mens ben ik gegroeid.”

Verder ontwikkelen op een andere manier

Voor Antoine is het vrijwilligerswerk een win-winsituatie. “Mijn expertise kan ik inzetten bij een non-profitorganisatie en de ervaring die ik daar opdoe, gebruik ik in mijn werk. Het is bijvoorbeeld regelmatig nodig om bezoekers van Speelcadeau in simpele taal dingen uit te leggen. Dat komt goed van pas in mijn werk als business analist richting mijn collega’s. Daarnaast vind ik organiseren en regelen leuk. Bij Speelcadeau kan ik het inzetten en nog verder ontwikkelen op een andere manier dan op werk. Dat die ene middag vrijwilligerswerk met zijn team zou uitmonden in een bestuursfunctie waar hijzelf, zijn werkgever en Speelcadeau de vruchten van kunnen plukken, had hij niet kunnen voorspellen. “Het heeft mijn leven verrijkt en het geeft me een voldaan gevoel dat ik door mijn inzet en met hulp van mijn netwerk nog meer kinderen in armoede kan helpen.”

Uit onderzoek onder 1.600 vrijwilligers van diverse bedrijven blijkt dat 84% van de mensen door medewerkersvrijwilligerswerk meer begrip voor andere mensen en sociale thema’s krijgt, waar ze eerder weinig zicht op hadden. We noemen dit transformerend vrijwilligerswerk. Meer hierover is te lezen in de toolkit voor transformerend medewerkersvrijwilligerswerk van Good Busy. Of bekijk de Good Busy masterclass met Chris Jarvis die gewijd is aan dit onderwerp.

Je kunt je ook aanmelden voor de Good Busy nieuwsbrief en ons volgen op LinkedIn. Zo blijf je op de hoogte van de activiteiten van Good Busy en de trends en ontwikkelingen op het gebied van medewerkersvrijwilligerswerk.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen