Checklist: Klaar voor het vinden van een juiste match

ProfielfotoYvonne Snelders 24-06-2022

Het kan een hele klus zijn uit te zoeken met welke maatschappelijke of non-profit organisatie je wilt samenwerken en om hen te vinden. Hier vind je een handige checklist om je wegwijs te maken.

Zo kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij de goede doelen waarmee je bedrijf al samenwerkt, een lokale maatschappelijke beursvloer (online) bezoeken, een professionele intermediair inschakelen of je aansluiten bij bestaande initiatieven. 

Check voordat je start

Begin je vanuit het aanbod van jouw bedrijf of medewerkers of start je vanuit de behoefte van de non-profit organisatie? In de praktijk zien we dat veel activiteiten vanuit het bedrijfsaanbod starten. Dit sluit niet altijd aan op de behoefte van de maatschappelijke organisatie. Wees je daarvan bewust en check van tevoren een aantal zaken. 

  • Wat zijn de randvoorwaarden van je bedrijf met betrekking tot ureninzet onder werktijd? 65% van de bedrijven geeft medewerkers de mogelijkheid om binnen bedrijfstijd deel te nemen aan vrijwilligerswerk. Dan gaat het vaak om 1 á 2 dagen per jaar, in sommige gevallen een week. Hoe is dat bij jouw bedrijf? En welke vorm van vrijwilligerswerk past goed bij jouw organisatie.

  • Zijn er al vaste samenwerkingspartners of is er vrijwilligersbeleid met randvoorwaarden voor de keuze van non-profit organisaties

  • Wat is het beschikbare budget voor eventuele bijdragen in de materiaal- en cateringkosten?

  • Heeft jouw bedrijf één of meerdere van de 17 wereldwijde Sustainable Development Golas (SDG's) als focus en kun je deze gebruiken voor je keuze voor bepaalde maatschappelijke organisaties?

  • Vind een goede balans tussen het aansluiten bij het beleid en de bedrijfscultuur en de passie van je medewerkers.

Deze checklist helpt je bij de start van je medewerkersvrijwilligerswerk. Je vindt deze checklist en meer in het praktische playbook voor social impact. Lees hem hier of vraag de download aan.

Afbeeldingen

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen