Het traditionele vrijwilligerswerk waarbij vrijwilligers zich voor lange tijd verbinden aan een organisatie verdwijnt en maakt plaats voor eenmalig en flexibel vrijwilligerswerk dat je in een korte tijd (in een dagdeel, een dag, of in een week) kunt doen. Maar is dat wel écht zo? Is eenmalig en flexibel vrijwilligerswerk een opkomende trend of is dit al zo oud als de weg naar Rome? En waar komt een eventuele opkomst in eenmalig of flexibel vrijwilligerswerk eigenlijk vandaan? En wie is de eenmalige of flexibele vrijwilliger? Eén feit staat in ieder geval vast: het vrijwilligerswerk van nu, lijkt niet meer op het vrijwilligerswerk van toen. De wereld veranderd en zo ook de manieren waarop mensen vrijwilligerswerk doen.
Eendaagse vrijwilligersevenementen zoals NLdoet zijn niet meer weg te denken. Maar ook werknemersvrijwilligerswerk of service-learning zijn vaak flexibel en van korte duur. De eenmalige vrijwilliger kookt voor ouderen, klust aan gebouwen, tuinen en speeltuinen of ondersteunt een spelletjesmiddag voor mensen met een beperking. Eenmalig en kortstondig vrijwilligerswerk stelt mensen in staat om vrijwilligerswerk te doen, maar spoort ook veel mensen aan. Hierdoor ontstaat er een enorme hoeveelheid vrijwilligers die allemaal een (klein) steentje bijdragen. Speciale eendaagse evenementen brengen vrijwilligerswerk extra onder de aandacht en stimuleren zo het doen van (meer) vrijwilligerswerk.
Hoe kun je als vrijwilligersorganisatie inspelen op eenmalig en flexibel vrijwilligerswerk? Wat zijn de voor- en nadelen van eenmalige of flexibele vrijwillige inzet? En meer praktisch: hoe organiseer je eenmalig en kortstondig vrijwilligerswerk? Dit zijn allemaal vragen die aan bod komen in de webinar omtrent “De kracht van eenmalig vrijwilligerswerk”.
Centrale vragen in de webinar zijn: Waar komt (de trend) voor flexibel vrijwilligerswerk vandaan en hoe speel je daarop in? Wat is het precies en is eenmalig vrijwilligerswerk eigenlijk wel een trend? En hoe organiseer je dit als vrijwilligersorganisatie?
Doorpraatvragen
Tijdens en na afloop van het webinar is het leuk om jezelf een aantal vragen te stellen of om met anderen het gesprek te hebben over de inhoud van dit webinar. Bijvoorbeeld:
- Hoe kan jouw organisatie inspelen op eenmalig en flexibel vrijwilligerswerk?
- Welke activiteiten binnen de organisatie lenen zich voor eenmalig vrijwilligerswerk?
- Hoe kun je het eenmalig vrijwilligerswerk organiseren?
Deze kennisboostsessie wordt een co-productie van het Oranje Fonds en de Erasmus Universiteit. Marinka Peerdemann is projectleider van NL Doet en Stephanie Koolen - Maas heeft onderzoek gedaan naar de succesfactoren van o.a. NL Doet.
Doelgroep: deze kennisboostsessie is bedoeld voor vrijwilligersorganisaties en vrijwilligerscentrales die graag meer uit eendaags vrijwilligerswerk willen halen.
Webinar terugkijken
Hieronder kun je het webinar terugkijken. Wel even cookies van derden accepteren.