Kennismaken met de Nederlandse cultuur, de taal alvast oefenen en een netwerk opbouwen. Het zijn allemaal redenen waarom meedoen met de maatschappij vanaf het allereerste moment een heel goed idee is.
De kracht van #Meedoen
Sinds 2022 is de Nieuwe Wet Inburgering van kracht. Daarin staat meedoen centraal voor zowel asielzoekers als statushouders. De #Meedoen-balies zorgen ervoor dat azc-bewoners vanaf dag één hun talenten in Nederland kunnen inzetten en meedoen in de maatschappij. Het is een win-win situatie. Organisaties en vrijwilligerscentrales krijgen gemotiveerde vrijwilligers, een inclusiever vrijwilligersbestand en de mogelijkheid om mensen aan elkaar te verbinden die elkaar normaal gesproken minder snel ontmoet zouden hebben. Gemeenten krijgen de kans om op een positieve manier te zorgen voor integratie van mensen die nieuw in Nederland zijn en verbinden mensen met verschillende achtergronden met elkaar. En niet in de laatste plaats betekent het voor nieuwkomers een zinvolle tijdsbesteding terwijl ze ondertussen de taal, de cultuur en nieuwe mensen leren kennen. Hoe belangrijk dit voor ze is, lees je in hun persoonlijke verhalen die wekelijks verschijnen.
Het verhaal van #Meedoen
#Meedoen is een programma gebaseerd op de methodiek 'Aan de Slag', ontwikkeld door de vrijwilligerscentrales Nijmegen en Utrecht. In 2016 startten COA, Pharos en NOV een samenwerking om het concept naar meer gemeentes uit te breiden. Azc-bewoners hebben sindsdien meer dan 50.000 keer deelgenomen aan vrijwilligerswerk en activiteiten bij meer dan duizend betrokken lokale en landelijke organisaties via rond de 40 #Meedoenbalies.
NOV heeft hierin een coördinerende rol, de vrijwilligerscentrales zorgen voor een breed participatieaanbod (vrijwilligerswerk en leuke activiteiten) en COA moedigt bewoners aan om deel te nemen en zorgen ervoor dat de opgedane ervaring ook een toevoeging is op iemands inburgeringstraject wanneer iemand een verblijfsvergunning krijgt. Bij de #Meedoenbalies werken rond de zestig mensen namens een vrijwilligersorganisatie of welzijnsorganisatie. Deze (betaalde) professionals worden bijgestaan door vrijwilligers.
#Meedoenbalies
Op de volgende plekken zit een #Meedoenbalie: Almelo, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Arnhem (POL), Baexem, Balk, Delfzijl, Den Bosch, Drachten, Echt, Gilze, Gilze (POL), Grave (= Velp), ’s Gravendeel, Hardenberg (= Heemserveen), Harderwijk, Heerhugowaard, Hengelo, Hoogeveen, Leersum, Luttelgeest, Maastricht, Middelburg, Musselkanaal, Nijmegen, Oisterwijk, Schalkhaar, Sneek, St. Annaparochie, Sweikhuizen, Utrecht, Wageningen, Winterswijk, Zeist, Zutphen, Zweeloo (Aalden).
Werken met en door nieuwkomers en vluchtelingen
Om gemeenten en organisaties die met nieuwkomers werken wegwijs te maken hebben we een kennispagina gemaakt waarop tips en aandachtspunten staan voor gemeenten, vrijwilligerscentrales en vrijwilligersorganisaties die werken met nieuwkomers. Wil je meer weten over vrijwilligers met verschillende culturele achtergronden? Neem dan ook eens een kijkje bij Werken met mensen met verschillende culturele achtergronden onder het Thema 'Werven van vrijwilligers'.
Meer weten over #Meedoen?
Neem voor meer informatie over dit programma contact op met projectleider Adam van Bergeijk (a.vanbergeijk@nov.nl).