Gemeenten en het Rijk werken op dit moment samen aan de implementatie van een aantal zorgakkoorden zoals IZA en GALA. Voor uitvoering van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)* konden gemeenten financiële middelen aanvragen middels de brede SPUK-regeling* voor 15 thema’s waaronder ‘het versterken van de sociale basis’. In deze sociale basis spelen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties een substantiële rol.
De rol van vrijwilligers in de sociale basis
Vrijwilligers dragen op allerlei manieren bij aan de sociale basis door hun inzet. Vrijwilligers hebben een eigen toegevoegde waarde, bieden ontmoetingsmomenten en betekenisvol contact. Vaak staat de relatie centraal, altijd speelt de relatie van mens tot mens een rol. Dat maakt het waardevol. Zij dragen bij aan basisbehoeften van mensen: contact, gezien worden, erbij horen en van betekenis zijn. Niet alleen in de informele zorg, maar veel breder door alle activiteiten die zij organiseren en bieden in de lokale samenleving. Ze zijn hierdoor van onschatbare waarde voor de gemeenschap, dragen bij aan de leefbaarheid van de samenleving en aan de vier O’s in de sociale basis: Ontspanning, Ontmoeting, Ontplooiing en Ondersteuning.
Vrijwilligerswerk draagt hierdoor ook bij aan positieve gezondheid. Het doen van vrijwilligerswerk maakt gelukkig, biedt zingeving en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en versterkt je eigen sociale netwerk. Voor gemeenten is de inzet van vrijwilligers van groot belang. Het is er al en het is van onschatbare waarde.
Wat is de sociale basis?
Om een eenduidige omschrijving en begrippenkader voor de sociale basis te bieden schreef Verwey-Jonker samen met de VNG, Sociaal Werk Nederland, Mantelzorg.nl, Vereniging NOV, Sociaal Werk Nederland en het ministerie van VWS een position paper over de betekenis en waarde van de sociale basis en een bijbehorende kernboodschap. Je vindt het position paper hier.
Goede ondersteuning van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties zijn van belang om vrijwillige inzet te borgen voor de toekomst. Gemeenten en lokale vrijwilligerscentrales kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Vereniging NOV wil gemeenten en vrijwilligerscentrales ondersteunen door het delen van kennis en ervaring.
Benieuwd naar voorbeelden? Bekijk hier wat vrijwilligerscentrales al doen!