Bij elke humanitaire crisis, natuurramp of pandemie melden vrijwilligers zich spontaan aan om te helpen en iets te doen voor een ander. In een crisissituatie wil iedereen een steentje bijdragen.
Zo melden zich bij het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 tienduizenden vrijwilligers om iets te doen voor een ander bij een tal van initiatieven. Zo werd er een heus ‘Coronadorp’ voor dak- en thuislozen op het parkeerterrein bij ADO Den Haag opgebouwd. Ook ontstonden er meerdere websites en initiatieven waarop hulp aangeboden werd en waar mensen om hulp konden vragen. Zo ontwikkelde vier studenten www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl om ouders, verpleegkundigen, politiemensen en brandweerlieden te helpen; op www.coronahelpers.nl en www.nlvoorelkaar.nl/coronahulp werden vrijwilligers (hulpverleners) gekoppeld aan hulpvragers. Maar ook het Rode Kruis ontving in 2020 zo’n 48.000 aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers.
En ook nu, tijdens de oorlog in Oekraïne, ontplooien er tientallen initiatieven om Oekraïners te helpen en melden zich talloze spontane vrijwilligers. Er worden massaal inzamelingsacties opgezet voor kleding, voedsel, babyvoeding en luiers en medische hulpmiddelen. En vertrekken vrijwilligers met de vrachtwagen om spullen naar Oekraïne te vervoeren. Vrijwilligers zich om te vechten in Oekraïne. Inmiddels hebben bijna 20.000 vrijwilligers uit 52 landen zich aangemeld voor het Oekraïense vrijwilligerslegioen. Ook melden vrijwilligers zich spontaan om geld in te zamelen voor Giro 555.
Hoe kun je als vrijwilligersorganisatie inspelen op deze spontane vrijwillige energie? Welke uitdagingen en risico’s brengt spontaan (crisis) vrijwilligerswerk met zich mee? Hoe organiseer je spontaan vrijwilligerswerk het beste? Dit zijn allemaal vragen die aan bod komen in de webinar: “De kick van spontaan (crisis) vrijwilligerswerk”. Centrale vragen in de webinar zijn: Wat is spontaan (crisis) vrijwilligerswerk precies? Wat weten we vanuit de wetenschap over spontaan (crisis) vrijwiligerswerk? En hoe organiseer je dit als vrijwilligersorganisatie?
Deze kennisboostsessie wordt verzorgd door Dr. Stephanie Koolen-Maas. Zij werkt als onderzoekster bij Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en bij het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is in 2020 gepromoveerd op kortstondig vrijwilligerswerk en corporate philanthropy. In haar onderzoek aan Rotterdam School of Management onderzoekt zij (duurzaam) vrijwilligersmanagement en vrijwilligerswerk. Als onderzoeker bij het Centrum voor Filantropische Studies is zij betrokken bij ‘Geven in Nederland’. Dit is een tweejaarlijks onderzoek waarin het geefgedrag van huishoudens, nalatenschappen, fondsen, bedrijven en kansspelen macro-economisch in kaart wordt gebracht. Hier werkt zij mee aan het onderzoek naar vrijwilligerswerk, nalatenschappen en het geefgedrag van bedrijven in Nederland.
Doelgroep
Deze kennisboostsessie is voor (vrijwilligers)organisaties die willen ontdekken waar ze bij de opzet van spontaan (crisis) vrijwilligerswerk rekening mee kunnen houden.
Je kunt hieronder de sessie terugkijken, als je cookies van derden hebt geaccepteerd.