Al vanaf het eerste moment dat hij in het land kwam, begon Mustafa met een zelfstudie Nederlands. Eerst door te lezen en leren en zo snel als het kon in de praktijk door vrijwilligerswerk. Na zijn aankomst in het azc van Almere, vroeg hij zich af wat hij kon doen. Op een dag zag hij mensen een gebouw in- en uitlopen en werd nieuwsgierig, want het zag er sociaal uit. Het bleek een van de buurtcentra van Almere te zijn. Bij de #Meedoenbalie werd hij naar een van de centra verwezen om te kijken of hij er zich kon inzetten als vrijwilliger. “Het is moeilijk ver weg van mijn familie te zijn en dus wilde ik graag het sociale leven opzoeken hier in de stad.”
Heel waardevol
Mustafa zag het al helemaal zitten: vlak voor zijn vlucht uit Turkije had hij nog een cursus tot barista gevolgd en hij wilde wel lekkere koffie voor de mensen uit de buurten maken. Eenmaal in buurtcentrum Cobra aangekomen, bleken zijn barista-skills niet erg inzetbaar te zijn, want de simpele koffiemachine had slechts één knop om te bedienen. Mustafa kan zelf wel om lachen om die herinnering, want positief als hij is, zocht hij gewoon andere bezigheden in het centrum. Intussen is hij gastheer en begeleider van verschillende groepen mensen die in het buurthuis bijeenkomen. Het buurtcentrum voelt voor Mustafa als een warm bad. “Ik voel me erg welkom en krijg veel support bij het leren van de taal. Het is heel waardevol.”
Enorm dankbaar
Bij allerlei festiviteiten is Mustafa ook van de partij. “Als er veel mensen nodig zijn, dan vraag ik mijn vrienden om te helpen. Die komen altijd. Met die groep hebben we zelf een keer een feest georganiseerd: een Turkse dag met lekkernijen en muziek. Op die manier maakte de buurt kennis met onze cultuur en mijn vrienden hadden ook wat zinvols te doen. Tegenwoordig helpen ze steeds meer hier.” Een van die vrienden is Rüştü. Wanneer hij vertelt over de ontmoetingen in het buurtcentrum, zijn de emoties voelbaar. “Een van de oudere mensen uit de buurt bood aan om taalles te geven aan onze groep. Elke week zijn we met acht mensen bijeen met hem als taalcoach. Ik ben hem enorm dankbaar voor wat hij doet.”
Onderdeel van de buurtfamilie
De vrienden lachen als ze een herinnering ophalen. “Ons werd gevraagd op Burendag te komen schilderen. Leuk, dachten wij! Lekker creatief aan de slag met de kinderen uit de buurt. Wij hadden ons helemaal feestelijk aangekleed. Kwamen we aan, bleek het om het schilderen van bankjes te gaan. Dat was erg grappig.” De bankjes staan in de patio van het buurtcentrum, prachtig geverfd door de mannen en iedereen die het wil, kan er lekker even op zitten, alleen of gezellig samen.
De uitwisseling tussen verschillende culturen is belangrijk, vinden de mannen. Mustafa is heel blij dat hij in Nederland is gekomen. “Er zijn hier veel culturen en iedereen leeft samen. Een nieuw leven starten is moeilijk, maar vrijwilligerswerk doen helpt daarbij. Zo leer je mensen kennen en kun je de taal horen en sneller begrijpen. Ook buiten het buurtcentrum ontmoet ik de andere vrijwilligers. We drinken dan samen een drankje bijvoorbeeld. Ik voel me echt onderdeel van de buurtfamilie.”
Meer weten over #Meedoen? Hier vind je algemene informatie. Ook kun je terecht bij projectleider Adam van Bergeijk.
De tekst en foto's zijn van Vereniging NOV en mogen niet zonder toestemming worden gekopieerd en elders worden gebruikt. Wel mag het artikel uiteraard via social media via de link gedeeld worden.