Verschil tussen statuten en reglementen
Voor veel verenigingen en stichtingen is het gebruikelijk om naast de statuten ook een reglement te hebben. In een reglement kun je je werkwijze verder inkleuren. Voor statuten moet je naar de notaris, maar een reglement stel je als vereniging of stichting zelf vast. Er zijn diverse soorten reglementen, zoals wedstrijdreglement, tuchtreglement, arbitragereglement, verkiezingsreglementen, bestuursreglement of huishoudelijk reglement. De inhoud van het reglement wordt bepaald door de behoefte of aard van de vereniging of stichting.
In een reglement vul je dus je statuten aan. En dat hoeft niet aan bepaalde vormvereisten te voldoen, als het maar niet in tegenspraak is met de statuten. Je kunt in een reglement zaken uitwerken als profielschetsen, rooster van aftreden, commissies en werkgroepen, wijze van notulering of archivering.
Wie stelt het reglement vast?
In beginsel het bestuur, tenzij iets anders in de statuten is opgenomen.
Wat hoort niet thuis in een reglement?
Er zijn ook zaken die je niet in een reglement vastlegt. Zoals het opleggen van financiële verplichtingen van leden (alleen van toepassing voor een vereniging, want een stichting heeft geen leden). Ook de bevoegdheden van de organen binnen de vereniging of stichting moeten statutair worden geregeld.
Wat kun je in een reglement beschrijven?
- Algemene bepalingen, definities
- Doelen of doelstellingen (voor zover niet in de statuten al beschreven)
- Definities. Beschrijf kort wat er wordt bedoeld met onderwerpen of specifieke termen.
- Activiteiten: vul de statuten aan. Wat doet jouw organisatie, welke activiteiten worden er georganiseerd?
- Beleid
- Op welke manier wordt beleid gemaakt, uitvoering gegeven aan beleid en wordt beleid geëvalueerd en eventueel bijgesteld? Naast beleid kan er ook een jaarplan of een werkplan worden gemaakt.
- Besluitvorming
- Op welke manier worden besluiten genomen? Welke invloeden kunnen mensen hebben?
- Rollen en functies en royement
- Welke rollen, commissies en werkgroepen zijn er binnen jouw vereniging of stichting? Welke rechten en plichten hebben zij? En welke verantwoordelijkheden en bevoegdheden hebben zij? Verder: beëindiging en disciplinaire maatregelen. Is er een gedragscode?
- Vergaderen
- Uitnodigingen, notulen, inbreng, verslag naar buiten toe, online vergaderen
- Communicatie
- Van welke communicatiemiddelen wordt gebruik gemaakt en zijn er afspraken over de wijze van werken met deze middelen? Ook: contacten met media of sociale netwerken.
- Financiën, Donaties en giften
- Aanvullende bepalingen betreffende de financiële administratie, contributie, fondsenwerving, boekhouding, kascontrole, financiële verantwoording.
- Maatschappelijke verantwoordelijkheid
- Hoe wordt invulling gegeven aan maatschappelijke verantwoordelijkheid?
Download voorbeelden
Bij de bestanden hieronder kun je een voorbeeld huishoudhoudelijk reglement downloaden, voor een stichting en voor een vereiniging. Van beide voorbeelden een pdf-versie. En een docx-versie die je zelf aan kunt passen.